Czosnkowy sos tzatziki, ostra, chrupiąca rzodkiewka, idealnie pieprzna rukola i orzeźwiająca bazylia to wszystko jako zdrowa i pyszna chmurka otulająca indyjskie chlebki naan. Chlebki naan z tzatziki rzodkiewką rukolą i bazylią, bo o nich mowa, w tym zestawieniu to aromatyczna podróż po kuchniach świata bez wychodzenia z domu.

INNE PYSZNE PRZEPISY NA ŚNIADANIE I/LUB KOLACJE:
  CHLEBKI NAAN Z BAZYLIĄ I OLIWĄ  
  SMAŻONA FETA Z SYROPEM KLONOWYM RUKOLĄ I OLIWKAMI  
  SHAKSHUKA CUKINIOWO MARCHEWKOWA  
  GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU  
  NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI  
  KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ  
  NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI  
  SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ  

CHLEBKI NAAN Z TZATZIKI RZODKIEWKĄ RUKOLĄ I BAZYLIĄ

Chlebki naan z tzatziki rzodkiewką rukolą i bazylią:
– Czosnkowe, aromatyczne, pyszne
– Idealne na śniadanie, kolację i wszędzie pomiędzy
– Pełne smaków
– Nieco pieprzne, chrupiące
– Kuchnie świata bez wychodzenia z domu

CHLEBKI NAAN Z TZATZIKI RZODKIEWKĄ RUKOLĄ I BAZYLIĄ

ILOŚĆ PORCJI: 4 / 8 PLACKÓW
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT

CO POTRZEBUJESZ:

– Mąka pszenna – 300g + do podsypywania
– Jogurt naturalny do ciasta – 150g
– Suche drożdże opakowanie – 7g
– Woda pół szklanki
– Jajko
– Sól – 1 łyżeczka
– Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
– Oliwa z oliwek do placków – 3 łyżki
– Bazylia – garść świeżych listków
– Rzodkiewka – pęczek
– Rukola – duża garść
– Jogurt naturalny do tzatziki – 150g
– Ogórek gruntowy duży
– Czosnek ząbek
– Sól do tzatziki – do smaku
– Pieprz czarny świeżo mielony

PRZEPIS:

1. Do miseczki dodaj drożdże cukier oraz wodę. Wymieszaj za pomocą rózgi. Odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie dodaj jogurt naturalny, jajko, sól i oliwę i ponownie całość dobrze wymieszaj.

2. Do dużej miski przesyp 200g mąki, dodaj zaczyn i mieszaj do momentu kiedy będzie to trudne. Przełóż masę na oprószony mąką blat. Dodawaj pozostałą mąkę do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić. Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, olejem, zakryj ściereczką i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia.

3. W tym czasie obierz ogórka, zetrzyj na tarce o małych oczkach, przełóż do miski, posól solą i odstaw na 15 minut aby ogórek puścił wodę. Po tym czasie odciśnij bardzo dokładnie nadmiar soków. Do tak przygotowanego ogórka dodaj jogurt naturalny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, oprósz pieprzem, jeśli potrzeba dosól do smaku.

4. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części, zrób z nich kulki. Każdą z kulek rozwałkuj na około pół centymetrowe placki. Gotowe placki smaż na suchej patelni na średnim ogniu do zarumienienia z obu stron.

5. Ciepłe usmażone placki posmaruj sosem tzatziki, posyp rukolą, dodaj rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki, listki bazylii, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Jeśli chcesz możesz również skropić je oliwą z oliwek. Serwuj od razu, najlepiej smakują ciepłe!

CHLEBKI NAAN Z TZATZIKI RZODKIEWKĄ RUKOLĄ I BAZYLIĄ

Czas przygotowania1 godzina 30 minuty
Czas gotowania15 minuty
Porcje: 4 8 PLACKÓW
Autor: Globus Kulinarny

SKŁADNIKI

  • Mąka pszenna – 300g + do podsypywania
  • Jogurt naturalny do ciasta – 150g
  • Suche drożdże opakowanie – 7g
  • Woda pół szklanki
  • Jajko
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek do placków – 3 łyżki
  • Bazylia – garść świeżych listków
  • Rzodkiewka – pęczek
  • Rukola – duża garść
  • Jogurt naturalny do tzatziki – 150g
  • Ogórek gruntowy duży
  • Czosnek ząbek
  • Sól do tzatziki – do smaku
  • Pieprz czarny świeżo mielony

PRZEPIS

  • Do miseczki dodaj drożdże cukier oraz wodę. Wymieszaj za pomocą rózgi. Odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie dodaj jogurt naturalny, jajko, sól i oliwę i ponownie całość dobrze wymieszaj.
  • Do dużej miski przesyp 200g mąki, dodaj zaczyn i mieszaj do momentu kiedy będzie to trudne. Przełóż masę na oprószony mąką blat. Dodawaj pozostałą mąkę do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić. Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą lub olejem, zakryj ściereczką i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia.  
  • W tym czasie obierz ogórka, zetrzyj na tarce o małych oczkach, przełóż do miski, posól solą i odstaw na 15 minut aby ogórek puścił wodę. Po tym czasie odciśnij bardzo dokładnie nadmiar soków. Do tak przygotowanego ogórka dodaj jogurt naturalny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, oprósz pieprzem, jeśli potrzeba dosól do smaku.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części, zrób z nich kulki. Każdą z kulek rozwałkuj na około pół centymetrowe placki. Gotowe placki smaż na suchej patelni na średnim ogniu do zarumienienia z obu stron.
  • Ciepłe usmażone placki posmaruj sosem tzatziki, posyp rukolą, dodaj rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki, listki bazylii, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Jeśli chcesz możesz również skropić je oliwą z oliwek. Serwuj od razu, najlepiej smakują ciepłe!
CHLEBKI NAAN Z TZATZIKI RZODKIEWKĄ RUKOLĄ I BAZYLIĄ

SMACZNEGO!