Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Przepis na pierogi ruskie

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi ruskie.

Pierogi ruskie.

Sprawdzony przepis na pierogi ruskie.

     Pyszny, sprawdzony przepis na domowe pierogi ruskie z ziemniakami, białym serem i podsmażoną cebulką - jak babcine :) Ciasto na pierogi ruskie jest elastyczne, mięciutkie, bardzo dobrze się z nim pracuje i nie wymaga nadmiernego podsypywania mąką. Pierogi ruskie doskonale smakują okraszone podsmażonym boczkiem i cebulą, z kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem. Świetne także polane stopionym masłem lub z dodatkiem śmietany. Po prostu pycha! 

Zobacz jak zrobić pyszny farsz i fantastyczne ciasto na pierogi ruskie. Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :) Polecam pięknie!


www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi ruskie z boczkiem.

Pierogi ruskie - przepis na farsz:

  • około 800g ziemniaków, ugotowanych, przepuszczonych przez praskę i wystudzonych
  • 300g białego sera twarogowego
  • 1 cebula, drobno posiekana i podsmażona na rumiano
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • sól i pieprz mielony do smaku (czarny lub ziołowy)

Ciasto na pierogi ruskie

  • 400g mąki pszennej
  • około 1/8 litra gorącej wody (tyle ile wchłonie ciasto)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • odrobina oleju (ewentualnie)

Z czym podać pierogi ruskie:

  • stopione masło
  • gęsta śmietana, zsiadłe mleko, maślanka, kefir, jogurt naturalny
  • skwarki z boczku lub świeżej słoniny
  • podsmażona cebulka

Przepis na pierogi ruskie:


Krok 1.
  • Wszystkie składniki na farsz na pierogi ruskie starannie połączyć, aby nie było grudek.
  • Mąkę pszenną przesiać, wbić jajko, dodać szczyptę soli i gorącą wodę - zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić. 
  • Przygotowane ciasto na pierogi podzielić na 3 części, przykryć miseczką, aby ciasto nie obsychało.
Krok 2.
  • Każdą część ciasta pierogowego wałkować dosyć cienko, wykrawać szklanką krążki, na środek krążka nakładać łyżeczką nadzienie i składać na pół. Następnie zlepiać starannie brzegi, uważając, aby nadzienie nie dostawało się między brzegi (pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się).
  • Gotowe pierożki wkładać partiami na wrzącą i osoloną wodę, zamieszać delikatnie łyżką. Pierogi ruskie gotować około 2-3 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjmować na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć, wykładać na półmisek, polać stopionym masłem, podawać np. ze śmietaną. Pierogi ruskie można okrasić skwarkami ze świeżej słoninki lub boczku i zrumienioną cebulką.
Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Przepis na pierogi ruskie.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi ruskie babcine.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi ruskie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger