sobota, 7 listopada 2020

Francuskie hot dogi

 


Tak podane parówki w cieście francuskim są przepyszną przekąską, którą można przygotować bardzo szybko. Sprawdzą się również na drugie śniadanie, czy też kolację. Koniecznie musicie kiedyś spróbować, bo smakują rewelacyjnie. Sama nazwa "francuskie hot dogi" nawiązuje raczej do wykorzystanego w przepisie ciasta francuskiego. Spotkałam się również z takimi hot dagami w zajazdach i pubach. Nie wiem jednak, czy mają one cokolwiek wspólnego z Francją. 



Na 10 sztuk.


SKŁADNIKI

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 10 parówek
  • 1 jajko
  • zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz



WYKONANIE


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwinąć, posmarować równomiernie koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Następnie ciasto przeciąć na pół pionowo tworząc dwa długie kawałki ciasta. Zaczynając od lewej strony położyć parówkę "na stojąco" (patrz zdjęcia na końcu posta) na dolnym kawałku ciasta, zawinąć i ponacinać wierzch nie głębiej niż do połowy. Gotowy hot dog przełożyć łączeniem w dół na blaszkę. W ten sposób przygotować wszystkie hot dogi i ułożyć je w dużych odstępach od siebie.


W miseczce rozbełtać jajko, dodać do niego nieco soli, pieprzu, płaską łyżeczkę oregano i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich. Wszystkie hot dogi posmarować rozbełtanym jajkiem, po czym włożyć do piekarnika. Piec 20 minut. Podawać na ciepło.












1 komentarz:

  1. Zawsze jak wchodzę do Ciebie na bloga to robię się głodna :D
    Przepyszne hot dogi! <3

    OdpowiedzUsuń