Nocna owsianka z jabłkami i orzechami pekan

by - listopada 07, 2020

Nocna owsianka, czyli idealne rozwiązanie dla zapracowanych - którzy cenią sobie zdrowe śniadania. Wystarczy poprzedniego dnia, wieczorem, wymieszać wszystkie składniki owsianki, przygotować do niej dodatki, wstawić do lodówki na noc i gotowe! Rano mamy gotowe śniadanie, które możemy serwować na zimno lub na ciepło, po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej przez 50-60 sekund. 
Z podanych składników uzyskamy 2 słoiczki owsianki. 

Składniki na warstwę jabłek z cynamonem:

  • 150 g jabłek (obranych i pokrojonych w kostkę),
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu.

Warstwa płatków owsianych:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka migdałowego (lub mleka krowiego),
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu.

Dodatkowo:

  • 3 łyżki posiekanych orzechów pekan.

Jabłka pokrojone w kostkę przełożyć na patelnię, dodać miód i masło. Smażyć przez 5-7 minut na średnim ogniu, do momentu, gdy jabłka zaczną mięknąć.
Dodać sok z cytryny i cynamon. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.

W średniej misce wymieszać razem płatki owsiane, mleko, miód, cynamon i ekstrakt waniliowy. 
Przygotować słoiczki lub szklanki o pojemności około 250 ml. Do każdego z nich ułożyć najpierw warstwę owsianki, a później warstwę prażonych jabłek.

Wstawić do lodówki na całą noc. 
Tuż przed podaniem owsiankę posypać posiekanymi orzechami pekan.




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze