Dutch baby z ricottą i pieczonymi pomidorkami

Dutch baby to jedno z moich ulubionych śniadań – pieczony w żeliwnej patelni naleśnik, który robi się bardzo prosto i dużo mniej z nim roboty niż ze zwykłymi naleśnikami! Ponadto każdy cudownie rośnie tworząc inne za każdym razem kształty, więc jego pieczenie zawsze mnie ekscytuje 🙂 Lubię go zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej wersji – tym razem proponuję Wam dutch baby z ricottą i pieczonymi pomidorkami.

Dutch baby z riottą i pomidorkami
Dutch baby z ricottą i pieczonymi pomidorkami

Co to jest dutch baby? Prosty pieczony naleśnik

Dutch baby przygotowuje się identycznie jak ciasto na zwykłe nalesniki, ale zamiast smazyć go na patelni wylewa się od razu całe ciasto do patelni żaroodpornej lub naczynia i piecze. W dosłownym znaczeniu jego nazwa tłumaczy się jako „holenderskie dziecko”, choć tak naprawdę przywędrował do nas z USA. Wymyślił go pochodzący z Niemiec właściciel restauracji Manca’s cafe z Seattle (Victor Manca), który inspirował się przy jego przygotowaniu popoversami i puddingiem Yorkshire (które przygotowuje się bardzo podobnie). Ale dlaczego nazywamy go holenderskim, a nie amerykańskim lub niemieckim? Podobno córka Victora zamiast mówić „Deutsch” (niemiecki) wymawiała to słowo jako „dutch” – i tak juz zostało.

I choć teraz dutch baby podaje się głównie na słodko, to na początku XX wieku Victor Manca przygotowywał go właśnie na wytrawnie, podawany z bekonem lub kiełbasą.

Do pieczenia naleśnika najlepsza jest patelnia żeliwna, ale jeżeli jej nie mamy możemy wykorzystać naczynie odporne lub zwykła patelnię z odłączaną rączką. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika! Dutch baby najlepszy jest od razy po wyjęciu z pieca, im dłużej stoi, tym bardziej opada.

Ja przygotowałam wytrawny dutch baby z ricottą i pieczonymi pomidorkami, ale jeżeli macie ochote na słodką wersję wypróbujcie ten dutch baby z brzoskwiniami i palonym masłem.

Dutch baby z ricottą i pieczonymi pomidorkami

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenia

Średnica patelni: 20-25 cm (1-2 porcje)

Składniki na naleśnik:

  • ⅓ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ½ szklanki mleka lub mleka roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 1 łyżka masła

Do podania:

  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
  • 100 g ricotty
  • świeży tymianek lub bazylia
  • ocet balsamiczny

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Pomidorki koktajlowe wkładamy do naczynia żaroodpornego – część z nich przekrajamy na pół. Skrapiamy oliwa z oliwek, dodajemy kilka gałązek tymianku (można pominąć) i 1 ząbek czosnku – nieobrany!
  • Wstawiamy do piekarnika pomidorki oraz patelnię żeliwną (lub naczynie żaroodporne) z łyżką masła i nagrzewamy przez 10 minut.
  • W tym czasie mieszamy wszystkie składniki ciasta rózgą lub mikserem.
  • Wyjmujemy patelnię, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy wszystko jeszcze 18-20 minut.
  • Wyciskamy upieczony czosnek z łupinki, rozgniatamy widelcem i mieszamy z pomidorkami.
  • Na gotowy naleśnik wykładamy ricottę i pomidorki. Solimy, pieprzymy, skrpiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Podajemy z bazylią lub świezym tymiankiem.

Wskazówki:

  • Dutch baby możecie podac również z innymi dodatkami np. z jajkiem i awokado.
  • Można użyć zwykłej mąki pszennej.
  • Jeżeli nie macie patelni żeliwnej, użyjcie okrągłego naczynia żaroodpornego.

Smacznego!

Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *