sobota, 31 października 2020

Kotleciki dyniowo-ziemniaczane z fetą

Jesienią w Słonecznej Kuchni nie może zabraknąć pomarańczowych krągłości królowej tego sezonu.
Czekam tu na nią cały rok i kiedy pierwsze okazy pojawiają się w warzywniakowych skrzynkach, moja buzia w szerokim uśmiechu przybiera kształt podobny do krągłej dyni ;)
Dziś zatem dyniowe szaleństwo, które przy okazji łączy w sobie wykorzystanie pozostałych ziemniaków z obiadu.
Niepozorne kotleciki z pieczonej dyni i ziemniaków kryją w sobie moc smaku dzięki ziołom i przyprawom oraz słonym kawałeczkom pysznego sera feta, który świetnie podbija smak warzyw i dodaje całości charakteru wraz ze szczypiącą w język chili.
Kształtne i sycące wypełniają brzuchy samą przyjemnością i troskliwym, jesiennym ciepłem, a do tego szybko się je przyrządza.
Można zajadać same, można podać z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym i ulubioną zieleniną.
Do kotlecików najlepiej wykorzystać dynię Hokkaido lub piżmową ze względu na ich mięsisty i zwarty miąższ, jeśli jednak użyjecie dyni o większej zawartości wody, możecie dodać do masy więcej ziemniaków, lub bułkę tartą albo odrobinę mąki (wtedy kotleciki będą mniej puszyste ale zwarte).
Świetne na obiad, przekąskę do pracy, czy ciepłą kolację.
Siadajcie do stołu! :D








































Kotleciki dyniowo-ziemniaczane z fetą
Potrzebujesz:

  • 100g ugotowanych i ubitych ziemniaków
  • 300g dyni Hokkaido / piżmowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 białej cebuli
  • 50g sera feta
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 4 gałązki tymianku / 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 6 listków szałwii
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
1. Dynię umyj, wydrąż nasiona i posmaruj warzywo oliwą - piecz 30min. w 190*C.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
3. Upieczoną dynię ostudź i podziel na kawałki wielkości kęsa.
4. W misce połącz ubite ziemniaki z cebulą, czosnkiem, kawałkami upieczonej dyni i pokruszoną fetą - mieszaj tak, aby kawałki dyni i fety nie rozpadły się.
5. Dodaj tymianek, posiekaną szałwię i chili, dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Masę włóż do lodówki na 20-30min. 
7. Formuj kotleciki wielkości piłki golfowej, lekko spłaszcz w dłoniach i obtaczaj w bułce tartej.
8. Smaż na złoto z obu stron.

Smacznego!





Pumpkin-potato cakes with feta cheese:
Ingredients:

  • 100g of boiled and mashed potatoes
  • 300g Hokkaido / butternut squash
  • 2 cloves of garlic
  • 1/2 white onion
  • 50g of feta cheese
  • 1/2 teaspoon of chili flakes
  • 4 sprigs of thyme / 3/4 teaspoon dried thyme
  • 6 leaves of sage
  • salt and pepper to taste
  • bread crumbs for coating
  • frying oil

Method:
1. Wash the pumpkin, hollow the seeds and brush the vegetable with olive oil - bake for 30 minutes. at 190 * C.
2. Finely chop the onion and garlic.
3. Cool the baked pumpkin and divide it into bite-sized pieces.
4. In a bowl, combine mashed potatoes with chopped onion, garlic, pieces of baked pumpkin and crushed feta cheese - mix so that the pieces of pumpkin and feta cheese do not fall apart.
5. Add thyme, chopped sage and chili, season to taste with salt and pepper.
6. Put the mass in the fridge for 20-30 minutes.
7. Form potato cakes the size of a golf ball, flatten slightly in your hands and roll in breadcrumbs.
8. Fry until gold on both sides.

Enjoy!










































W akcji: Jesienny comford food

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...