Czytaj skład. Gotuj z głową - RECENZJA

30 października 2020

W ubiegłym miesiącu miała miejsce premiera książki od Wydawnictwa Publicat "Czytaj skład. Gotuj z głową!" autorek Jagoda Fabicka oraz Katarzyna Rada. Dopiero niedawno mogłam się z nią zapoznać, dlatego od razu spieszę z jej krótką, ale treściwą recenzją. Jeżeli interesuje Cię tematyka prostej i zdrowej kuchni, w której przepisy są banalne, użyte składniki łatwo dostępne, receptury inspirują i umożliwiają do tworzenia własnych, chcesz dowiedzieć się po jakie produkty warto sięgać, a które zostawić na sklepowej półce, na co zwracać uwagę przy ich wyborze to ta pozycja jest dla Ciebie. Zapraszam do recenzji.  


Czytaj skład. Gotuj z głową! nie należy do standardowych książek kucharskich, których pewnie masz już kilka albo na tyle, że Twoja półka ugina się pod ich ciężarem (ja osobiście jeszcze nie mam specjalnego regału na moje książki, ale już obawiam się o jego wytrzymałość 😄). To zdecydowanie nowa koncepcja książki z przepisami kulinarnymi, która może pochwalić się oryginalnością, niecodziennym podejściem do tematu i po prostu fajnym pomysłem. Książki kucharskie to w zdecydowanej większości przepisy z dokładną gramaturą poszczególnych składników, szczegółowym opisem przygotowania potrawy, zdjęciem oraz niekiedy dodatkową informacją, jak np. wskazówka. Czytaj skład. Gotuj z głową! również posiada te elementy, ale są one przedstawione nieco inaczej, bardziej kreatywnie zarówno od strony autora, w tym przypadku autorek, ale także od strony czytelnika. 


Po samym tytule lektury można wywnioskować, że jej tematem przewodnim jest świadome gotowanie i używanie podczas tego gotowania produktów, które samodzielnie wybraliśmy i uznaliśmy za najlepsze, pod względem składu, a po testach smakowych także smaku i jakości. I dokładnie tak jest! Czytaj skład. Gotuj z głową! uczy czytelnika nie tylko, jak smacznie, szybko, prosto i zdrowo gotować dla siebie i swoich najbliższych, ale także pokazuje, jak wybierać produkty spożywcze, aby wyszło nam na zdrowie. 

W środku książki znajdziesz naprawdę wiele różnych receptur na smaczne posiłki, które przygotujesz w kilka chwil, bez większego wkładu pracy. Są też pozycje, które wymagają od Ciebie poświecenia nieco więcej czasu, ale nadal są banalnie proste w przygotowaniu. Autorki dzielą się przepisami, w których bazą są produkty dostępne w niemalże każdym sklepie spożywczym. Pokazują, że smaczne i zdrowe gotowanie wcale nie oznacza godzin spędzonych w kuchni i w sklepie w poszukiwaniu tego konkretnego składnika. Co więcej, oczekują od czytelnika kreatywności i samodzielności w tworzeniu dań. Dają mu taką możliwość, aby sam mógł zdecydować przykładowo, jaki rodzaj kaszy użyje, czym doprawi dane warzywo albo ile porcji przygotuje. I to jest ta oryginalność, o której wspominałam na początku. Autorki nie chcą, abyś sztywno trzymał/-a się receptury, a kombinował/-a i dodał/-a coś od siebie, co akurat masz w lodówce, szafce i co wymaga zużycia. Ja sama mam takie podejście, kiedy dzielę się z moimi odbiorcami przepisami. Też zachęcam ich do używania zamienników, dorzucenia dodatkowego składnika albo pominięcie innego i sprawdzania czy w ich sposób dana potrawa wychodzi udana. Uważam to za świetną koncepcję, która chyba jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, a pozwoliła na super zabawę w kuchni i pobudziła pomysłowość. 


Oprócz samych przepisów Jagoda i Kasia namawiają do czytania składu produktów przed ich zakupem. Co mnie niezwykle cieszy, bo to istotny aspekt, aby nasza dieta bazowała na dobrych jakościowo i wartościowych dla naszego organizmu produktach. Autorki pokazują w jaki sposób czytać etykiety produktów, na co zwracać uwagę, produkty z jakim składem można z powodzeniem wrzucać do koszyka, a które lepiej zostawić w sklepie. Dzielą się praktycznymi poradami i niezbędnymi informacjami w celu wybrania tego najlepszego dla nas artykułu. Wskazują, co powinny zawierać konkretne produkty i które składniki są dla nas w porządku, a także wymieniają te, które są często dodawane, a nie są dla nas dobre i powinniśmy na nie uważać. 


Podsumowując, Czytaj skład. Gotuj z głową! to pozycja godna polecenia. Urzekło mnie w niej nietuzinkowe podejście do tematu gotowania oraz chęć przekonania odbiorcy do świadomego dobierania wartościowych produktów spożywczych. Z tą lekturą zarówno przygotujesz smaczne i zdrowe dania, które nie zajmą Ci dużo czasu i nie będą skomplikowane, a do tego użyjesz podstawowych składników oraz nauczysz się czytać etykiety produktów, dzięki czemu wertowanie składu produktów w sklepie od teraz będzie dla Ciebie czymś normalnym, a sama ta czynność wejdzie Ci w nawyk. Przekonaj się, że jest to istotny element prowadzenia zdrowego stylu życia, który wyjdzie Tobie i Twojej rodzinie na zdrowie. 


Do końca soboty (31.10.) trwa konkurs na moim profilu na Instagramie (https://www.instagram.com/zdrowie_na_jezyku/), w którym do wygrania są dwie takie książki. Zapraszam do udziału! 😉

Brak komentarzy

Prześlij komentarz