fbpx

Mój przepis na keto chleb z twarogiem jest idealnym substytutem pszennego bochenka chleba dla osób na diecie nisko węglowodanowej.

Wiele osób przechodzących na dietę ketogeniczną ma problem z odmówieniem sobie pieczywa, zwłaszcza gdy rano przechodzą obok piekarni i poczują wydobywający się intensywny zapach świeżego chleba.

Jeśli znasz ten problem, to musisz spróbować przepisu na keto chleb z twarogiem.

Keto chleb jest zwarty, ale pomimo sporej ilości jajek przypomina raczej białe pieczywo, niż żytnie, które jest znacznie bardziej „gliniaste”.

Co ważne, przepis na keto chleb z twarogiem jest bardzo prosty, szybki i nie wymaga wielu składników. Nawet jeśli nie masz żadnego doświadczenia w wypiekach, to z pewnością dasz sobie radę.

W przepisie dodałem jedną łyżkę erytrolu. Jest to opcjonalny składnik, ale miej na uwadze, że klasyczne białe pieczywo jest często delikatnie dosładzane. Dlatego jeśli chcesz w pełni odwzorować smak, to zalecam dodanie odrobiny słodyczy.

Jeśli zatem masz ochotę na nisko węglowodanową wersję pysznego i pachnącego pieczywa, to zapraszam do dalszej lektury.

keto jadłospis

Keto Chleb z Twarogiem

Składniki

  • 1 ¼ szklanki mąki migdałowej,
  • 1 łyżka erytrolu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 jajka
  • 100g tłustego twarogu w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i przygotuj dwie miski.
  2. W pierwszej misce wymieszaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce mikserem elektrycznym zblenduj masło z łyżką erytrolu, aż masa będzie lekka, puszysta i dobrze się rozprowadza.
  4. Następnie dodaj twaróg i dobrze wymieszaj.
  5. Dodawaj jajka pojedynczo, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
  6. Na koniec dodaj suche składniki: mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól i dobrze wymieszaj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
  7. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i włóż do piekarnika na 30 – 40 minut. Po 30 minutach najlepiej zrobić test suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu pozostaw keto chleb na około 10 minut, a następnie wyjmij go z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  9. Keto chleb z twarogiem możesz przechowywać w lodówce do 7 dni lub zamrożony przez 30 dni.
chleb ketogeniczny z twarogiem
keto chleb z twarogiem

Poniżej znajdziesz rozkład makroskładników w porcji. Z przepisu uzyskasz 12 porcji. Jedna porcja keto chleba z twarogiem zawiera 102 kcal.

MakroskładnikIlość
Tłuszcz9,6g
Białko3,1g
Węglowodany1,9g

Jeśli szukasz więcej inspiracji na keto pieczywo, to koniecznie sprawdź przepisy na:
Keto chleb z mąki kokosowej
Keto chleb bezglutenowy
Keto bułki bez jajek i nabiału

Keto Chleb z Twarogiem – Przechowywanie

Swój keto chleb możesz z powodzeniem przechowywać nawet do 7 dni w lodówce. Pamiętaj, aby trzymać go pod przykryciem. W przeciwnym razie może pochłonąć zapach innej żywności.

Keto chleb z twarogu można także mrozić. W tym wypadku możesz go przechowywać nawet do 30 dni.

Keto Chleb Z Twarogiem

Czas przygotowania10 minuty
Czas gotowania40 minuty
Rodzaj: Breakfast
Porcje: 12 porcji
Kalorie: 102kcal

Składniki

  • 1,25 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżka erytrolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 100 g tłustego twarogu w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej

Instrukcje

  • Nagrzej piekarnik do 220 stopni i przygotuj dwie miski.
  • W pierwszej misce wymieszaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce mikserem elektrycznym zblenduj masło z łyżką erytrolu, aż masa będzie lekka, puszysta i dobrze się rozprowadza.
  • Następnie dodaj twaróg i dobrze wymieszaj.
  • Dodawaj jajka pojedynczo, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
  • Na koniec dodaj suche składniki: mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól i dobrze wymieszaj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję
  • Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i włóż do piekarnika na 30 – 40 minut. Po 30 minutach najlepiej zrobić test suchego patyczka.
  • Po upieczeniu pozostaw keto chleb na około 10 minut, a następnie wyjmij go z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Keto chleb z twarogiem możesz przechowywać w lodówce do 7 dni lub zamrożony przez 30 dni.
Udostępnij

Dołącz do rozmowy

4 komentarze

  1. Ile gram ma jedną porcja?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    1. Cześć, w moim przypadku jednak kromka ważyła około 20g. Jest to jednak orientacyjna waga porcji, bo wszystko zależy od tego na ile kromek pokroisz chleb oraz jaką pojemność ma szklanka (u mnie 250ml).

    1. Tak, pamiętaj tylko, że mąka kokosowa jest cięższa i bardziej pochłania wodę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating