3 Bit ciasto bez pieczenia

Autor Pieprzyć z Fantazją

Matko i córko, kiedy ja dostałam przepis na to ciasto? Ponad 20 lat temu prawdopodobnie. Jak już kilka lat piszę dla Was bloga tak chyba nie było mi dane zrobić zdjęcia tej słodkości, bo żarli jak tylko stężało ciasto…
Z racji, że mój blog jest moją książką kucharską, którą udostępniam i dla Was musiałam ciasto 3 bit uwzględnić w zapiskach. Może tak być za jakiś czas dostanę sklerozy z racji wieku i zwyczajnie zapomnę jak to się robiło, obym nie zapomniała nazwy bloga 😀 Jak coś to przypominajcie się w komentarzach <3
Wiem, że początki sklerozy mam, bo od kogo dostałam przepis nie pamiętam, nie mogę zrobić zdjęcia starego przepisu, bo nie mogę znaleźć fruwającej karteluszki wśród innych lotnych tak samo karteczek z przepisami. To chyba początki sklerozy…..
Szukając jednak przepisu by zrobić mu foto znalazłam inny przepis na 3 bit i muszę go również tu opublikować. Jest mega smaczny! W ogóle znalazłam kilka fajnych przepisów w zeszycie, których nigdy nie próbowałam wykonać. Mam motywację, mam pomysł, będę się tu z Wami dzielić.
Acha, użyjcie herbatników jakie są dostępne w Waszych sklepach, ja użyłam ciemnych i jasnych.
A teraz mój 3 bit i składniki na niego 🙂

Będą nam potrzebne:
* herbatniki ok. 30 dkg
* puszka masy kajmakowej gotowej 400/460g
* 1 torebka budyniu 40g
* 0,5 l mleka

* 3 łyżki cukru
* masło 20 dkg
* śmietana 30% lub 36% 400ml
* 3 łyżki cukru pudru
* 1 łyżka soku z cytryny
* kakao do oprószenia ciasta

Blaszka 21×24 cm

Masa budyniowa

Budyń ugotowałam wg przepisu na opakowaniu, to tu zużyłam podane w składnikach mleko i cukier. Odstawiłam by ostygł.
Masło utarłam na puszystą masę i po łyżce dodawałam budyń do momentu aż wykorzystałam cały.

Śmietana

Mi najbardziej odpowiada śmietana 36%, szybko się ubija i nie trzeba wspomagać się fixami do śmietany. 30% też można ubić bez fixu, ale jeśli nie jesteście pewni czy ubije się na sztywno to proponuję dodać 2 śmietan fixy do 400 ml śmietany 30%. W trakcie ubijania dodałam cukier puder i sok z cytryny.

Przełożenie ciasta

Kolejno układałam:
1, herbatniki
2, masa budyniowa
3. herbatniki
4, masa kajmakowa
5, herbatniki
6, ubita na sztywno śmietana
7, posypałam słodkim kakao
Osobiście do posypywania lubię słodkie kakao takie jak dla dzieci, zwyczajnie nie smakuje mi ciemne kakao.

Wstawiłam ciasto do lodówki na całą noc a na drugi dzień mogłam zrobić zdjęcie i pokazać Wam jak prosto zrobić to pyszne ciasto 🙂

Smacznego!
Lidka

4.5 11 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x