Tatar ze śledzia to super pomysł na przekąskę zarówno na imprezę, jak i na święta. Jeśli lubicie śledzie, konserwowe ogórki i marynowane grzybki, to tatar ze śledzia również powinien Wam przypaść do gustu. Gorąco polecam!
Tatar ze śledzia przepis
Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych jakąś super przekąską, to polecam wypróbować przepis na tatar ze śledzia. Pięknie się prezentuje i super smakuje. Oczywiście wszystkie składniki można ze sobą wymieszać, ale moim zdaniem lepszy efekt wizualny uzyska się układając składniki warstwowo. Taka potrawa ze śledzia, jajek, ogórka i musztardy to na śląsku popularne danie o nazwie Hekele i bardzo przypomina tradycyjnego tatara ze śledzia. Jeśli zaś szukacie więcej przepisów na imprezę, to gorąco polecam zakładkę: przekąski na imprezę, zwłaszcza roladki z tortilli z szynką oraz ślimaczki z ciasta francuskiego. Na pewno znajdziecie coś tam dla siebie.
Tatar ze śledzia – Składniki:
- 3 średnie filety śledziowe ala Matjas w oleju – ok. 200 g
- 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 średnie ogórki konserwowe – ok. 100 g
- pół średniej czerwonej cebuli – ok. 50 g
- 1 mały słoiczek marynowanych grzybów (u mnie podgrzybki – ok. 80 g po odsączeniu z zalewy)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 jajko
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Dodatkowo 2 obręcze o średnicy 8-9 cm (na 2 porcje tatara śledziowego)
Przepis na tatar ze śledzia:
- Jajko ugotować na twardo. Koniecznie zobacz wpis jak ugotować idealne jajka na twardo? Następnie ugotowane jajka obrać ze skorupek i pokroić w kostkę.
- Śledzie opłukać z oleju i osuszyć za pomocą ręczników papierowych (z reguły śledzie w oleju nie wymagają moczenia, jeśli jednak byłyby za słone, to można je chwilę wymoczyć w zimnej wodzie do momentu uzyskania mniej słonego smaku). Kolejno pokroić śledzie w kostkę, podobnej wielkości jak jajka. Przerzucić pokrojone śledzie do miseczki, dodać olej, musztardę oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
- Ogórki konserwowe pokroić w kostkę o wielkości podobnej do pokrojonych w kostkę śledzi i jajek.
- Czerwoną cebulę obrać, a następnie drobno posiekać.
- Grzyby marynowane odsączyć z zalewy, a następnie drobno posiekać.
- Dwie metalowe obręcze o średnicy ok. 8-9 cm posmarować od środka olejem, a następnie wypełnić w podanej kolejności: śledzie, ogórki, cebula, marynowane grzyby, jajko. Lekko docisnąć każdą warstwę. Delikatnie zdjąć obręcze a wierzch tatara ze śledzi oprószyć posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!