Zapiekanka ryżowa z klopsikami


Zapiekanka ryżowa z klopsikami

Kolorowy i przepyszny obiad z piekarnika dla całej rodziny. Podczas pieczenia ryż wchłonie bulion i zmięknie. Jednak polecam użyć ryżu długoziarnistego np. basmati, ponieważ zwykły może nam się rozgotować.

 

 

Składniki:

200g białego ryżu długoziarnistego

0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego

1 jajko

1 cebula

2-3 łyżki bułki tartej

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

1 opakowanie mrożonki warzywnej (u mnie brokuł, kalafior, marchew)

opcjonalnie: pół czerwonej papryki

500ml gorącego bulionu warzywnego ( bulion musi być dość intensywnie przyprawiony )

masło do wysmarowania formy

 

 

 

*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy  ***

*** Na wysmarowane masłem żaroodporne naczynie wysypujemy suchy ryż ( surowy, nie ugotowany! ) ***

*** Na ryż wykładamy warzywa. Ja dodatkowo dodałam pokrojoną w dużą kostkę czerwoną paprykę. Całość zalewamy gorącym bulionem ***

*** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i układamy je na warzywach ***

*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy (bez przykrycia) przez 45 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Zapiekanka ryżowa z klopsikami