Domowy zakwas żytni na żurek

Domowy zakwas żytni na żurek

Podstawą udanego żurku jest dobry jakościowo zakwas. Zakwas żytni na żur powstaje w procesie kiszenia mąki żytniej, z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Bazą zakwasu na żurek jest słonawa woda. To podstawowe składniki które znajdują się w każdej kuchni, czy przykuchennej spiżarni. Z nich przygotujesz zakwas na żurek, który po 5-dniowym leżakowaniu będzie gotowy do użycia.

Domowy zakwas żytni na żurek

5.0 z 23 głosy
Autor: Paweł Clad Danie: ZakwasKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

słoik
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

170

kcal

Domowy zakwas na żurek bez konserwantów. Gotowy w zaledwie 4 – 5 dni od momentu umieszczenia składników zakwasu w słoju.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 łyżki mąki żytniej

  • 5 ząbków czosnku ekologicznego w łupinie

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarenka ziela angielskie

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 500 ml letniej wody


Sposób przygotowania:

  • Przygotuj duży półlitrowy słoik, gazę bawełnianą i gumkę recepturkę lub kawałek sznurka. Do słoika wsyp mąkę żytnią oraz ząbki czosnku całe wraz z łupiną. Dodaj zioła i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, i sól. Zawartość słoika zalej letnią wodą.
  • Słoika nie zakręcaj pokrętką, jednak miejsce wieczka okryj gazą i przymocuj ją gumką recepturką lub zwiąż sznurkiem.
  • Mieszaninę odstaw w suche, zacienione miejsce na 4-5 dni. Każdego dnia delikatnie zamieszaj powstającym zakwasem, możesz to zrobić wykonując koliste ruchy słojem lub zdjąć gazę i pomieszać mieszadełkiem.
  • Gotowy zakwas przelej przez sito wprost do szczelnie zakręcanych butelek, pozbywając się przy tym czosnku, ziela angielskiego i liści laurowych. Przechowuj w lodówce do momentu użycia, nie dłużej niż 14 dni.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*