Kruche ciasteczka to jeden z moich pierwszych wypieków pod okiem Babci. Wycinanie różnych kształtów z maślanego kruchego ciasta to frajda dla każdego malucha. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego i szybkiego, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasteczka kruche i zaangażujcie dzieci do wykrawania wzorów.
Kruche ciasteczka przepis
Tak jak wyżej wspomniałam, wykrawanie kruchych ciasteczek to wielka frajda dla maluchów. Moja córka jest przeszczęśliwa, gdy tylko wyciągam pudełko z wykrawaczkami, bo wie, że będzie mogła ‘sama’ piec. A ile radości sprawia podarowanie Tacie ciasteczkowego serduszka własnoręcznie przygotowanego! ;) Przekonajcie się sami! :)
Przy robieniu kruchych ciasteczek ważne jest, by zarówno jajko, jak i masło były schłodzone w lodówce. Pamiętajcie również o tym, iż mimo, że są to ciasteczka, których wykonanie zajmuje mniej niż 30 minut, to niestety należy doliczyć czas chłodzenia kruchego ciasta w lodówce (bądź zamrażalniku), czyli jakieś + 1-2 h.
Takie kruche ciasteczka można oczywiście polukrować (zobacz przepis na: lukier) oraz dowolnie ozdobić, np. cukrowymi ozdobami lub jadalnymi pisakami.
Kruche ciasteczka – Składniki:
- 250 g mąki pszennej (u mnie tortowa typ 450)
- 150 g masła, zimnego
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przepis na kruche ciasteczka:
- Do miski wsypać mąkę, cukier puder, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Następnie wbić całe jajko oraz pokrojone w kostkę schłodzone masło. Zagnieść całość na jednolitą masę (dość szybko rękoma lub za pomocą robota kuchennego). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schować do lodówki lub zamrażalnika na około 1-2 godziny – by masa dokładnie się schłodziła i nie topiła podczas wykrawania kruchych ciasteczek.
- Blat kuchenny lekko oprószyć mąką. Wyciągnąć schłodzone ciasto z lodówki i krótko je zagnieść, lekko rozpłaszczyć, a następnie na oprószonym mąką blacie (lub na silikonowej macie) rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać foremkami dowolne kształty i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C (góra-dół, bez termoobiegu) i piec kruche ciasteczka przez ok. 10-12 minut do zarumieniania. Po upieczeniu studzić ciasteczka na kratce. Z podanych wyżej składników wyszło mi ok. 45 sztuk kruchych ciastek. Można je dowolnie udekorować po ostudzeniu lub pozostawić w pierwotnej formie. Smacznego!
Polecam także przepis na: ciasteczka owsiane.