Potrawka wege w stylu indyjskim

Potrawka z bakłażanem, fasolą, ciecierzycą z sosem Pomidorowym Tikka Masala - to pyszne, rozgrzewające i szybkie jesienne danie.


Składniki:

1 mały bakłażan,

80 g ciecierzycy z puszki,

80 g fasoli czerwonej z puszki,

sos Patak's Pomidorowy Tikka Masala

ryż,

jogurt naturalny,

posiekana natka pietruszki lub kolendra,

sól do bakłażana,

2 łyżki masła


Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w plastry ok 2 cm. Posypujemy solą z obu stron, zostawiamy na 10-15 minut, następnie za pomocą ręcznika papierowego odsączamy sok, pozbędziemy się w ten sposób goryczki warzywa.

Kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do rondla wraz z masłem, dusimy mieszając co jakiś czas przez około 10 minut, na średnim ogniu aż nam zmięknie.

Fasolę i ciecierzycę odsączamy na sitku, przelewamy wodą, dodajemy do bakłażana wraz z sosem Pomidorowym Tikka Masala. Wszystko razem mieszamy, podgrzewamy jeszcze przez przez 5 minut.

Gotowe danie podajemy z ugotowanym ryżem, posypane świeżą natką pietruszki lub kolendrą oraz jogurtem naturalnym.



Patak's to brytyjska marka past curry, sosów i przypraw w stylu indyjskim.
Została założona w 1957 roku.
Chcesz posmakować prawdziwej indyjskiej kuchni? Spróbuj sosów i past Patak's.
Produkty marki Patak’s można znaleźć w hipermarketach Auchan, Carrefour i E.Leclerc.
Sporadycznie pojawiają się przy okazji tygodni regionalnych w Biedronce czy Lidlu.

Komentarze