Printfriendly

Gyros - grecki street food


gyros przepis


Gyros - grecki street food to chyba najbardziej znana przekąska, którą obecnie można kupić nieomalże na całym świecie. Do przygotowania tradycyjnego gyrosa wykorzystuje się mięso wieprzowe lub drobiowe, które marynowane jest w ziołach, soku z cytryny (occie) i oliwie. Opieczone mięso podawane jest w chlebku pita z dodatkiem frytek, pomidora, cebuli i sosu tzatziki


gyros - jak zrobić


Gyros - grecki street food


Składniki: 


  • 500g chudej wieprzowiny (opcjonalnie pierś lub wyfiletowane udka z kurczaka)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oregano
  • szczypta tymianku
  • szczypta rozmarynu
  • 0,5łyżki miodu
  • sól, pieprz
Do podania:

Gyros - jak zrobić? 


Gyros należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej, aby mięso dobrze się zamarynowało. 
Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Pokroić w paski i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, oliwę, sok z cytryny, oregano, tymianek i rozmaryn, miód oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać aby mięso pokryło się ziołami, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. 
Mięso wyjąć z lodówki około 30 minut przed smażeniem, aby nabrało temperatury pokojowej. 
Mięso można smażyć na patelni, piec w piekarniku lub zgrillować. 
Smażenie na patelni po kilka minut obracając mięso co jakiś czas.
Grillownie - grillować mięso nadziane na szpadki do szaszłyków po kilak minut z każdej strony.
Pieczenie w piekarniku - mięso piec przez 15-20 minut aż będzie rumiane.

Gyros - jak podać?


Gyrosa podawać w przypieczonym/zgrillowanym chlebku pita z dodatkiem plastrów pomidora, cieniutko pokrojonej cebuli, domowymi frytkami i sosem tzatziki

grecki gyros

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger