To jest absolutny sztos. Kopytka z fasolką limonką i miętą! Ekspresowe, aromatyczne i orzeźwiające danie kolacyjne i/lub obiadowe. Kopytka z fasolką to nadanie zarówno kopytkom jak i fasolce drugiego i nieco innego sznytu.

Podsmażam na maśle kopytka z czosnkiem i szalotką które to wcześniej podsmażały się na oliwie z oliwek. Fasolkę szparagową dosłownie 3-4 minuty gotuję na parze. Dodaję aromatyczną skórkę z wyszorowanej limonki oraz orzeźwiający limonowy sok. Na finiszu dla uzupełnienia tego jakże już pysznego umami, dodaję odświeżającą miętę.

Istna rozkosz dla podniebienia.

INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE:
  CHILI CON CARNE INACZEJ  
  SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ  
  CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM  
  CALAMARI Z SOSEM ALFREDO  
  TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO  
  LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU  
  ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM  
  PAD THAI Z KURCZAKIEM  
  FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI  
  SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI  
  KARTOFFELSALAT SAŁATKA ZIEMNIACZANA  

KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ

KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ:
– Przepyszny obiad
– Szybkie i orzeźwiające
– Raj dla podniebienia
– Pyszne umami
– Ekspresowe i orzeźwiające danie obiadowe

KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ

ILOŚĆ PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT

CO POTRZEBUJESZ:

– Kopytka gotowe – 500 g
– Fasolka szparagowa zielona mrożona – 200g
– Cebula szalotka – 2 sztuki
– Czosnek – 2 ząbki
– Limonka – 1 sztuka
– Mięta świeża – garść małych listków
– Masło – około 1 łyżka
– Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki
– Sól do smaku
– Pieprz do smaku

PRZEPIS:

1. Fasolką ugotuj na parze – 3-4 minuty.

2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekane szalotki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

3. Po tym czasie dodaj masło, i jak tylko się rozpuści dodaj kopytka. Smaż około 5 minut i dodaj fasolkę.

4. Dopraw sokiem z połowy limonki. Skórką otartą z całej limonki oraz solą i pieprzem i smaż jeszcze chwilę.

5. Na finiszu dodaj miętę.

KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ

Czas przygotowania20 minuty
Czas gotowania20 minuty
Porcje: 2
Autor: Globus Kulinarny

SKŁADNIKI

  • Kopytka gotowe – 500 g
  • Fasolka szparagowa zielona mrożona – 200g
  • Cebula szalotka – 2 sztuki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Limonka – 1 sztuka
  • Mięta świeża – garść małych listków
  • Masło – około 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

PRZEPIS

  • Fasolkę ugotuj na parze – 3-4 minuty
  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekane szalotki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Po tym czasie dodaj masło, i jak tylko się rozpuści dodaj kopytka. Smaż około 5 minut i dodaj fasolkę.
  • Dopraw sokiem z połowy limonki. Skórką otartą z całej limonki oraz solą i pieprzem i smaż jeszcze chwilę.  
  • Na finiszu dodaj miętę.
KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ

SMACZNEGO!