Roladki schabowe – proste i szybkie w wykonaniu. Super się sprawdzą jako zwykły lub świąteczny obiad. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Roladki schabowe przepis
Na moim blogu kulinarnym znajdziecie mnóstwo przepisów na roladki schabowe z najróżniejszymi nadzieniami. Pyszne są zawijańce schabowe ze szpinakiem lub z kapustą kiszoną i grzybami. Tym razem jednak postawiłam na całkowitą prostotę składników i wykonania. Poniższe roladki schabowe przypominają nieco devolaje. Jeśli zaś szukacie pomysłów na schab w całości, to polecam schab pieczony, na który również znajdziecie przepis na moim blogu.
Roladki schabowe – Składniki:
- schab w plastrach – (ok. 680 g – 9 plastrów)
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony do smaku
- masło – ok. 90 g (pokrojone na 9 kosteczek (po jednej na każdy plaster schabu)
- pęczek koperku – ok. 9 łyżeczek posiekanego koperku (po 1 łyżeczce na każdy plaster schabu)
- mąka pszenna do panierowania
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia lub smalec
Przepis na roladki schabowe:
- Każdy plaster schabu rozbić na cienki kotlet, najlepiej przez foliowy woreczek (dzięki temu mięso mniej się dziurawi, a mięso nie chlapie po kuchni), uważając, by nie podziurawić mięsa. Każdy plaster schabu doprawić z obu stron do smaku za pomocą soli, pieprzu, papryki słodkiej i czosnku suszonego.
- Masło pokroić na 9 kosteczek.
- Koperek drobno posiekać.
- Na każdym brzegu plastra schabu położyć kosteczkę masła oraz łyżeczkę posiekanego koperku. Najpierw zawinąć brzegi plastra do środka, a potem zawinąć mięso w roladkę.
- W miseczce rozkłócić jajko, dodać gęstą kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszać.
- Każdą roladkę otoczyć najpierw w mące, potem w jajku i śmietanie, a na koniec w bułce tartej.
- Smażyć roladki na małym ogniu, na dobrze rozgrzanym oleju, na rumiano z każdej strony. Ogień nie może być zbyt duży, by mięso w środku dokładnie się usmażyło. Ewentualnie można roladki podsmażyć na patelni do zarumieniania, a następnie upiec w piekarniku (przez ok. 15-20 minut w temp 180 st. C, z funkcją góra-dół, bez termoobiegu). Smacznego!