Zupa dyniowa – najprostsza

Zupa dyniowa ma wszystko to, czego oczekujemy od jesiennego obiadu – rozgrzewa, syci i swoim pięknym kolorem przypomina o polskiej złotej jesieni. Zupa idealnie smakuje z dodatkiem gęstego jogurtu i prażonych ziaren dyni.

Zupa dyniowa – wytrawna czy na słodko?

Przy przepisie na ciasto dyniowe z kremowym nadzieniem wspominałam o zupie dyniowej przygotowywanej w moim rodzinnym domu. Gdy byłam dzieckiem, jesienią na stole królowała zupa dyniowa na słodko. Obowiązkowo z domowymi, ręcznie robionymi zacierkami. Mam ogromny sentyment do dyni w tym wydaniu.

Od wielu lat w mojej kuchni dynia występuje też w wersji wytrawnej. Przykładem może być np. spaghetti z sosem dyniowym i szałwią, dyniowe gnocchi czy kurczak z dynią i pieczarkami. Dołącza do nich też ta idealnie złota i pyszna zupa dyniowa. Jej przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste. Nie wyobrażam sobie bez niej jesieni.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Zupa dyniowa – najważniejsze składniki

Żeby przygotować tę pyszną zupę potrzebujemy tylko kilku składników.

Dynia

Do przygotowania zupy dyniowej możecie użyć dowolnej dyni – piżmowej, zwykłej, muscat, hokkaido. Ja używam na zmianę dyni piżmowej i hokkaido. Ta druga jest znacznie szybsza w obsłudze, bo nie wymaga obierania, a ponadto nadaje potrawie wyjątkowo intensywny, złoty kolor.

Warzywa

Zupa dyniowa to przede wszystkim dynia, ale pełny i głęboki smak potrawy gwarantuje dopiero dodatek innych warzyw. Wyrazistości i aromatu dodają cebula, seler naciowy i czosnek, a słodkość podbija marchewka.

Bulion

Korzystam z bulionów domowej produkcji (głównie warzywnych), ale jeśli zależy mi na czasie, posiłkuję się kupnymi kostkami ekologicznymi. Gdy kupujecie bulion, zwróćcie uwagę, by nie miał oleju palmowego, tłuszczów utwardzonych i wzmacniaczy smaku, takich jak glutaminian monosodowy czy inozynian disodowy.

Przyprawy

W przypadku tej potrawy polegam przede wszystkim na dwóch przyprawach – imbirze i gałce muszkatołowej. Świeży imbir dodaje zupie orientalnej świeżości, a gałka muszkatołowa to gwarancja głębokiego, korzennego aromatu. Spróbujcie też dodatku tymianku, szałwii czy kurkumy.

Śmietana

Dzięki dodatkowi śmietany zupa dyniowa staje się jeszcze bardziej aksamitna. Jeśli pilnujecie liczby spożywanych kalorii zamiast śmietany możecie użyć gęstego jogurtu greckiego.

Z czym podawać zupę dyniową?

Jednym z moich ulubionych dodatków do tej zupy są prażone pestki dyni. Wystarczy wrzucić je na 2 minuty na suchą patelnię, poczekać aż słyszalne będzie charakterystyczne pstrykanie i gotowe.

Fantastycznie będzie tu też pasować boczek – podpieczony w formie chipsów albo zrumieniony na skwarki. Możecie też dodać ziołowe grzanki albo po prostu zjeść zupę w towarzystwie kromki ulubionego chleba czy bułki.

Sprawdź też inne pyszne pomysły na dynię:

Pieczona owsianka z dynią

Placki z dyni

Kurczak z dynią i pieczarkami

Curry z dynią i soczewicą

Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego

zupa dyniowa - najprostsza

Zupa dyniowa – najprostsza

Idealna zupa na jesienny obiad – aksamitnie kremowa, sycąca i przepyszna!
5 na 4 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 45 min.
Porcje: 6 porcji

Składniki 

  • 1 dynia o wadze ok. 1 – 1,5 kg najlepiej hokkaido lub piżmowa
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 18%
  • starty kawałek imbiru wielkości 4 cm
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy

Kroki

  • Dynię obierz ze skóry (dyni hokkaido nie obieraj) i pokrój w kostkę.
  • Cebulę, marchew i selera pokrój na niezbyt duże kawałki. Ząbki czosnku rozgnieć na desce nożem.
  • Rozgrzej olej w garnku i dorzuć cebulę, marchew, selera i czosnek. Podsmaż na niedużym ogniu przez 5 minut.
  • Dodaj dynię i podsmaż na małym ogniu przez 3 minut, cały czas mieszając.
  • Wlej do garnka gorący bulion, dodaj starty imbir, gałkę muszkatołowa, sól i pieprz i gotuj przez 30 minut (w przypadku dyni piżmowej możesz gotować 5-10 minut dłużej).
  • Zdejmij garnek z ognia. Gdy zupa przestygnie dodaj śmietanę i zmiksuj całość blenderem na jednolity krem. Dopraw, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  • Podawaj z prażonymi pestkami dyni, boczkiem, grzankami lub chlebem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: lunch, obiad, zupa
Kuchnia: amerykańska, polska
Słowo kluczowe: dynia, fit obiad, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad, zupa, zupa dyniowa, zupa krem

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Bardzo smaczna zupa. Trochę obawiałam się selera naciowego, ale niepotrzebanie. Na pewno zupkę zrobię jeszcze raz. Smakowała całej rodzinie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl