Ciasto galaretkowo- truskawkowe lowcarb

Do przygotowania potrzebujemy:

Galaretka

  • Galaretka bez cukru- 42g (truskawkowe, cytrynowe)
  • Erytrytol sproszkowany – 72g
  • Gorąca woda- 750ml

Wypełnienie

  • Śmietana 36%- 240g
  • Gorąca woda- 130ml
  • Erytrytol sproszkowany – 100g
  • Żelatyna- 30g
  • Ekstrakt waniliowy- 10g
  • Białko biała czekolada- 30g (opcjonalnie)

Góra

  • Truskawki- 300g
  • Śmietana 36%- 150ml
  • Ser mascarpone- 100g
  • Erytrytol sproszkowany- 40g
  • Żelatyna- 10g

Dekoracja

  • Czekolada bez cukru- 20g
  • Truskawki- 9 sztuk

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie- 250ml na jedno opakowanie/ 24g erytrytolu na opakowanie.

Dokładnie wymieszać, przelać do prostokątnych naczyń wyłożonych folia spożywczą. Wstawić do lodówki na 1h. Po zastygnięciu pokroić w duże kostki.

W gorącej wodzie wymieszać erytrytol, żelatynę, ekstrakt i białko (opcjonalnie) do rozpuszczenia. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

Do foremki (24cm) wlewamy połowę wypełnienia, dodajemy galaretkę i zalewamy resztą wypełnienia.

Wstawiamy do lodówki na 2h lub do stężenia.

Truskawki rozdrabniamy blenderem, dodajemy resztę składników. Wylewamy na stężoną galaretkę waniliową i dajemy ponownie do lodówki do stężenia.

Roztapiamy czekoladę w mikrofali i 3/4 rozlewamy po galaretce. Truskawki przekrawamy na pół i rozkładamy na wierzchu. Resztą czekolady polewamy truskawki.

Podajemy schłodzone.

Smacznego

Makro w 100g
112kcl B- 5g T-9g W-1,5g

Makro w porcji 262g
294 kcl B- 13g T-24g W-4g

Dodaj komentarz