Papryki faszerowane kaszą bulgur, ciecierzycą i serem halloumi z sosem tahini

przez Zuzanna
Papryki faszerowane kasza bulgur

Dzisiejszy wpis to prawdziwa gratka dla miłośników kuchni arabskiej. Choć nie przygotowałam tradycyjnego przepisu z tamtych stron, to wykorzystałam bliskowschodnie składniki, aby stworzyć pyszną propozycję na wegetariański obiad. Papryki Ramiro nafaszerowałam kaszą bulgur z ciecierzycą, szpinakiem i serem halloumi, doprawioną pikantną pastą harissa i przełamaną łagodnym sosem jogurtowo-czosnkowym z tahini. Danie jest aromatyczne i pełne smaku!

Słodkie papryki Ramiro o spiczastym kształcie są idealne do faszerowania, ponieważ praktycznie nie posiadają pestek. Wystarczy naciąć taką paprykę wzdłuż, szybko oczyścić ręką i nałożyć łyżką apetyczne nadzienie. Oczywiście papryki Ramiro możecie zastąpić w tym przepisie zwykłymi czerwonymi paprykami. W takim wypadku weźcie 4-5 sztuk, przekrójcie je wzdłuż na pół i nafaszerujcie.

Jestem fanką kuchni arabskiej, o czym świadczą m.in. liczne przepisy z Libanu na moim blogu. Cieszę się, że kuchnia Bliskiego Wschodu jest coraz bardziej popularna, a pochodzące z tamtych rejonów produkty coraz łatwiej dostępne. Przy okazji przygotowania przepisu na faszerowane papryki miałam okazje wypróbować świetnej jakości produkty marki Jasmeen – pastę sezamową tahini oraz pastę z ostrych papryczek – harissa.

Papryki faszerowane kaszą bulgur, ciecierzycą i serem halloumi z sosem tahini

Jasmeen to marka skupiająca produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z Libanu – kolebki kuchni bliskowschodniej. Jej ambasadorką jest Samar Khanafer, autorka kulinarnych bestsellerów „Hummus, za’atar i granaty” oraz \”Szafran, mięta i kardamon\”, ekspert kuchni bliskowschodnich i finalistka III edycji MasterChefa. W ofercie marki Jasmeen znajdziecie oryginalne produkty, które pomogą Wam stworzyć orient na talerzu, m.in. aromatyczne przyprawy, pastę sezamową tahini, pastę z papryczek harissa, hummus z ciecierzycy i pastę z bakłażanów Baba Ganoush, gotowaną cieciorkę i bobik, wodę z kwiatów pomarańczy oraz z kwiatów róży. Uwielbiam takie arabskie klimaty! Myślę, że teraz, gdy  nie możemy tak podróżować jaki kiedyś, fajnie jest przenieść się w dalekie strony w naszej kuchni :)

Razem z marką Jasmeen przygotowaliśmy dla Was niespodziankę – kod rabatowy w wysokości 10% na produkty Jasmeen w sklepie internetowym sklep.smacznego.pl ważny do 31.10: ZUZANNA10!

Papryki faszerowane kaszą bulgur, ciecierzycą i serem halloumi z sosem tahini

 

Faszerowane papryki Ramiro z kaszą bulgur, ciecierzycą, szpinakiem i serem halloumi

 

 
 

➤ czas przygotowania: 60 minut

 

Składniki / na 4 porcje:

na faszerowane papryki:
  • 6-8 sztuk papryk Ramiro, zależnie od ich wielkości, albo 4 zwykle papryki
  • 200 g kaszy bulgur (1 szklanka)
  • 240 g ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
  • 1 opakowanie 125 -150 g szpinaku baby
  • 1 opakowanie 200g sera halloumi (ewentualnie fety)
  • 3 czubate łyżeczki harissy od Jasmeen (można najpierw dać 2 i spróbować)
  • kilka gałązek świeżej mięty i natki pietruszki
  • ewentualnie sól i pieprz do smaku

na sos tahini:

  • 130 g (5 łyżek) jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pasty sezamowej Tahini od Jasmeen 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki wody
  • szczypta soli

Przygotowanie papryk faszerowanych kaszą bulgur:

  1. Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przełóż do miski. Szpinak umieść na durszlaku i przelej wrzątkiem. Następnie odciśnij go z wody i posiekaj na desce. Dodaj do kaszy razem z ugotowaną ciecierzycą i serem halloumi pokrojonym w niedużą kostkę. Dodaj posiekaną świeżą miętę i natkę pietruszki oraz 2-3 czubate łyżeczki harissy. Spróbuj farszu i w razie potrzeby dopraw go solą oraz pieprzem.
  2. Papryki natnij wzdłuż i usuń z nich pestki. Napełnij je farszem, następnie ułóż na blasze lub w formie żaroodpornej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekaj przez 30-35 minut. Po 15 minutach zdejmij z papryk folię, aby zrumieniły się na wierzchu.
  3. Gdy papryki się pieką, przygotuj sos. W miseczce umieść jogurt, pastę tahini, sok z cytryny oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Dopraw solą i rozrzedź odrobiną wody. Wymieszaj.
  4. Gotowej papryki podawaj polane sosem i udekorowane listkami mięty oraz natki pietruszki.
Papryki faszerowane kaszą bulgur, ciecierzycą i serem halloumi z sosem tahini
Papryki faszerowane kaszą bulgur, ciecierzycą i serem halloumi z sosem tahini

 

Wpis powstał we współpracy z Jasmeen.

Podobne wpisy