Karkówka duszona w piwie

Karkówka duszona w piwie
Karkówka duszona w piwie

Karkówka duszona w piwie to pyszny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Mięso wychodzi mięciutkie i soczyste, a aromatyczny sos świetnie do niego pasuje. Jest to świetny przepis kiedy macie ochotę na syty, treściwy obiad z mięsem w roli głównej. Karkówkę podałam z tłuczonymi ziemniakami ze szczypiorkiem i surówką z kiszonej kapusty.

 

Składniki na karkówkę duszoną w piwie:

    • 1 kg karkówki wieprzowej
    • 2 cebule
    • około 250 ml piwa (dałam Karmi Classic)
    • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    • łyżka mąki (opcjonalnie)
    • pieprz, papryka ostra, czosnek suszony, sól

 

Przygotowanie

Karkówkę kroimy w plastry grubości około 2,5 cm. Każdy plaster obsypujemy pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Mięso obsmażamy na złoto z dwóch stron na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i zalewamy piwem. Dodajemy również sól i pieprz. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około półtora godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli w trakcie duszenia odparuje zbyt dużo płynu, dolewamy jeszcze piwa. Kiedy mięso będzie gotowe, wyjmujemy je z garnka, a do sosu dodajemy sos sojowy i przyprawy do smaku. Gotujemy jeszcze jakieś 5 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki to rozpuszczamy łyżkę mąki w 1/3 szklanki zimnej wody, wlewamy do sosu, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem plastry karkówki polewamy sosem.

Karkówka duszona w piwie
Karkówka duszona w piwie

Zobacz inne przepisy na karkówkę do obiadu:

Karkówka w sosie chrzanowym

Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką

Karkówka duszona w sosie własnym

Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym

Kotlety z karkówki marynowane w mleku i cebuli

Karkówka zapiekana z kapustą pekińską

Print Friendly, PDF & Email