Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 21 października 2020

Quesadillas z kurczakiem i salsą paprykowo-pomidorową

 

Quesadillas  to danie z kuchni meksykańskiej, dość pożywne i smaczne, nie ma osoby która się na nie nie skusi. To nic innego jak placki tortilli zapiekane z dowolnymi ulubionymi dodatkami,  podaje się je na ciepło z domowym sosem lub dowolnym dipem na zimno. Sprawdzi się na duży głód i dla tych którzy kalorii nie liczą. Jej zaletą jest szybkość przygotowania  i niesamowity smak. Wszystkie składniki do przygotowania  znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata.

 Zachęcam do eksperymentowania :) 







 

Składniki na 2-4 porcje/

4 placki pszenno-kukurydzianej  tortilli

1 podwójny filet z kurczaka

1 cebula

1 mała puszka kukurydzy

1 czerwona papryka

½ papryczki chili

1 łyżeczka przyprawy do taco

½ łyżeczki suszonego oregano

½ łyżeczki słodkiej papryki

4 łyżki oleju sojowego

1 szklanka startego ostrego żółtego sera

 

Salsa:

1 czerwona papryka

½ papryczki chili

1 cebula

1 puszka krojonych pomidorów

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka brązowego cukru

Szczypta chili

Sól do smaku

Ocet jabłkowy do smaku

½ łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki oleju sojowego

 

Sposób przygotowania:

Danie rozpoczynamy od przygotowania salsy:

 

Warzywa pokroić , pokrojoną cebulę i papryki podsmażyć na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory z puszki dodać 100 ml wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Salsę doprawić przyprawami do smaku. Zakwasić  odrobiną octu winnego. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości wody, wlać do salsy, zagęścić,  całość gotować około 2 minuty. Zestawić z ognia.

 

Fileta pokroić na małe kawałki oprószyć przyprawą tacos, solą, oregano  oraz słodką papryką , wymieszać z olejem oraz pokrojoną drobno cebulą i usmażyć na patelni na złocisty kolor.

Na dwa placki tortilli nałożyć odrobinę  startego sera, kurczaka, pokrojoną paprykę i chili, znów posypać serem przykryć pozostałymi plackami zapiekać na lekko natłuszczonej patelni  z obu stron aż ser się rozpuści lub włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekać 5 minut. Pokroić na trójkąty udekorować natką pietruszki, podawać z salsą.

Smacznego!

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj