MUS CZEKOLADOWY

by Magdalena Indyka
image_print

Mus czekoladowy to lżejsza wersja Waszego ulubionego kremu czekoladowego do tortu. Mus z czekolady to lekki jak pianka krem z czekoladą. Można go jeść łyżkami!

Polecam mus z czekoladą jako krem do tortu oraz pyszny deser dla dzieci :). Polecam również mus z białą czekoladą, krem z białej czekolady oraz mus z palonej białej czekolady.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 18 cm:
  • 90 g mlecznej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady lub trochę więcej, do smaku
  • 90 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 3 g żelatyny (Dr. Oetker) + 1 łyżka zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 180 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  2. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę (90 g), do momentu wrzenia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojone czekolady i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
  3. Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
  4. Ciepłą, płynną żelatynę dodajemy do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i energicznie mieszamy całość.
    Masę czekoladową studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę czekoladową musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę czekoladową (w 2-3 turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej tylko do połączenia się składników.
  7. Gotowy mus czekoladowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem czekoladowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,8 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu czekoladowego: połączenia smakowe.
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.
  4. Ilość czekolady gorzkiej można trochę zwiększyć, do smaku. 

Smacznego 🙂


mus czekoladowy, mus z czekoladą, mus czekoladowy do tortu, mus z czekolady bez jajek, krem czekoladowy,

mus czekoladowy, mus z czekoladą, mus czekoladowy do tortu, mus z czekolady bez jajek, krem czekoladowy,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

45 komentarzy

Papati 07/02/2024 - 17:19

Cześć, zamierzam tort obłożyć masą cukrową czy mus nada się do obłożenia tortu przed masą ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/02/2024 - 20:41

Masę cukrową wykładamy wyłącznie na tynk z kremu maślanego lub ganache. Nie można 'otynkować’ tortu musem a potem obłożyć masą cukrową. Do środka tortu można dać mus owocowy. Ale taki tort trzeba otynkować potem kremem maślanym lub ganache.

Odpowiedź
Marzena 01/02/2024 - 10:50

Dzień dobry,
Czy przy składaniu tortu, w którym do przełożenia użyty jest mus, po wylaniu warstwy musu od razu należy położyć kolejną warstwę biszkoptu, czy należy odczekać aż nieco stężeje?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/02/2024 - 18:21

Biszkopt nakładamy na mus od razu po jego wyłożeniu. Jak lekko stężeje to słabiej się biszkopt przyczepia do musu 🙂

Odpowiedź
Madzia 22/01/2024 - 20:56

Czy można dodać chrupkę do musu czekoladowego ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/01/2024 - 12:53

Można, ale dałabym ją na sam dół musu. Na biszkopt nałożyć cienką warstwę musu, potem chrupkę i resztę musu :).

Odpowiedź
iwona 24/02/2023 - 12:03

dzień dobry, czy w musie czekoladowym można zamienić ilość czekolady mlecznej z gorzką?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/02/2023 - 18:36

Można. Jednak gorzka czekolada bardziej stabilizuje mus i nie wiem ile dokładnie dać wtedy żelatyny. Nie robiłam musu z większą ilością gorzkiej czekolady.

Odpowiedź
Ania 05/12/2023 - 09:12

G/ml liczyć w gramach czy ml ponieważ mam zrzut wcześniejszego przepisu i były tylko gramy 🙈 a chciałabym zrobić pierwszy raz

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/12/2023 - 10:38

Można w ml lub w gramach. Kiedyś podawałam wagę tylko w ml, ale jak dałam tyle samo gramów, to było ok.

Odpowiedź
Sandra 10/02/2023 - 23:22

Orientuje się Pani ile czego zmniejszyć, jeśli chce zrobić mus z gorzkiej czekolady

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/02/2023 - 14:20

Czekolada gorzka ma inne właściwości. Dlatego trudno mi powiedzieć ile czego dać aby wyszedł dobry mus. nie robiłam musu z gorzkiej czekolady.

Odpowiedź
ZZosia 18/05/2022 - 08:32

Dzień dobry, czy tym musem można obłożyć tort dookoła jeżeli biszkopt będzie przełożony musem malinowym? Czy on spłynie i się nie uda?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/05/2022 - 17:43

Mus to luźny krem zanim stężeje w lodówce. Będzie spływał. Jeśli chcesz mieć tort w musie czekoladowym, to musisz włożyć tort w większy rant i wlać mus tak, aby otoczył tort.

Odpowiedź
Agnieszka 02/02/2022 - 22:17

Witam czy 90ml smietany mieszam z czekolada a 180 ubijam czy na odwrót?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/02/2022 - 10:21

Ubija się schłodzoną śmietankę, więc podgrzewasz 90 ml/g.

Odpowiedź
OlfffOolkddoSSSla 03/05/2021 - 14:53

Dzień dobry,
czy nic się nie stanie jeżeli dodam do kremu pokrojone batony kinderki ? (nie kinder bueno) 🙂

Pozdrawiam, Ola

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/05/2021 - 22:33

Nic się nie stanie 🙂

Odpowiedź
Iwona 03/03/2021 - 23:27

witam, Ile procent ma Twoja czekolada gorzka?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/03/2021 - 13:21

Do musu użyłam 64%.

Odpowiedź
Iwona 04/03/2021 - 13:37

Dziekuje bardzo

Odpowiedź
Sandra 01/01/2023 - 16:03

Czy mozna pominąć Gorzka czekoladę i dać tylko mleczna?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/01/2023 - 11:29

Można 🙂 Tylko zamiast gorzkiej proszę dać mleczną.

Maria 11/02/2021 - 15:30

Czy mogę zrobić mus rano a dopiero popołudniu wyłóż go na biszkopty czy trzeba koniecznie zrobić to od razu ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/02/2021 - 18:29

Koniecznie od razu. W musie jest żelatyna, jak stężeje w misce to możesz ten mus nożem tylko na plasterki pokroić.

Odpowiedź
Anna 28/12/2020 - 20:29

Witam. Czy ten mus można użyć do monoporcji?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/12/2020 - 00:14

Tak.

Odpowiedź
Anna 29/12/2020 - 15:48

Dziękuje;)

Odpowiedź
Marlena 15/12/2020 - 23:03

Czy mleczną czekoladę można zamienić tylko na gorzką czekoladę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/12/2020 - 23:11

Można, ale trzeba będzie zmienić resztę składników. Czekolada gorzka jest twardsza od mlecznej. Niestety nie robiłam musu z gorzką czekoladą i nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji śmietanki i żelatyny.

Odpowiedź
Sabina 19/09/2021 - 11:39

Ja zamieniam czekoladę na gorzką i robię dokładnie z tych proporcji, mus jest idealny – gorzki i głęboki w smaku.

Odpowiedź
Martyna 17/11/2020 - 14:12

Lepiej na śmietance 30% czy 36%?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/11/2020 - 19:49

Robiłam tylko na 30% więc trudno mi powiedzieć.

Odpowiedź
Martyna 03/11/2020 - 14:07

czy na ten mus mozna położyć żelkę mango i przykryć ja tym musem? czy jest za lekki do żelki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/11/2020 - 21:05

Można.

Odpowiedź
Ewa 10/11/2020 - 22:53

W którym momencie schładzamy mus 6 godzin w lodówce?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/11/2020 - 21:57

Gotowy mus schładzamy, jak już będzie w torcie lub w miseczce, gdy robimy deser.

Odpowiedź
Kasia 26/10/2020 - 08:35

Dzień dobry, świetny przepis! Chciałabym go wykorzystać jako nadzienie do rurek. Nada się? Czy niezbyt będzie pasował? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/10/2020 - 12:36

Do rurek polecam krem czekoladowy. Mus jest z żelatyną i bardzo lekki i ciężko będzie nim kształt tylki zachować.

Odpowiedź
kasia 21/10/2020 - 08:27

Dzień dobry 🙂 czy mus nada się jako ostatnia warstwa tortu? Czy wierzchni biszkopt wykładamy od razu na mus czy trzeba poczekać chwilę? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂 P.S. Jest Pani skarbnicą wiedzy!

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/10/2020 - 12:56

Robiłam ostatnio ten mus do tortu (zobacz Tutaj). Dałam go na dół, a na górę mus z białej czekolady. Trzymał się super, ale zawsze można dać 1 g więcej żelatyny. Nie było wybrzuszeń w torcie. Od razu wkładam biszkopt na mus.

Odpowiedź
Martyna 30/10/2020 - 12:55

Rozumiem, że czekoladę dodajemy do mniejszej ilości kremówki a większa ilość kremówki ubijamy mikserem?
Z góry dziękuje za odpowiedź 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/10/2020 - 13:18

Tak.

Odpowiedź
Anna 07/01/2021 - 19:48

A czy można rozpuścić czekoladę w mikrofalówce?
W jaki sposób? – daje smietanke do tego czekoladę i rozpuszczam Ile czasu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/01/2021 - 11:29

Można. Ale nie posiadam mikrofalówki i nie jestem w stanie podać konkretnie czasu. Myślę że co kilka sekund trzeba wyciągać z mikrofali, mieszać i sprawdzać.