Krewetki w pomidorkach z chorizo

Ten kto mnie zna, ten wie, że jestem prawdziwym krewetkożercą. Uwielbiam krewetki w każdym możliwym wydaniu. Najczęściej wybieram wersję z masłem, czosnkiem i winem lub w sosie mango-chili. Tym razem jednak do moich faworytów dołącza odsłona z pomidorkami i chorizo. Koniecznie spróbujcie! Pychotka 🙂
Przepis na 4 porządne porcje, z czego jedna to ok. 391kcal, B: 27,6g, T: 21,9g, W: 11,2g.

Składniki na 4 porcje:
– 700g krewetek Vannamei, surowych
– 25ml oliwy
– 4 ząbki czosnku
– 1 chili
Składniki na sos:
– 250g pomidorki cherry
– 200ml białego, wytrawnego wina
– 2 czerwone cebule
– 60g chorizo
– 60g masła
– 1 pęczek natki pietruszki
– 4 ząbki czosnku
– sól

Jeżeli używamy mrożonych krewetek, musimy je najpierw rozmrozić. Można zanurzyć je w letniej wodzie na ok. 20 minut, by przyspieszyć proces rozmrażania.
Jeżeli używamy krewetek całych, nieobranych, musimy pozbyć się ich pancerzy i odcinamy głowę, a następnie przy pomocy noża wykonujemy nacięcie wzdłuż „karku” krewetki, po zewnętrznej, wypukłej jej stronie i dokładnie wyjmujemy czarną, niekiedy bezbarwną żyłkę (jelito) z całej długości krewetki. Ogonki krewetek pozostawiamy (jedynie w formie dekoracji, nie jemy ich).
Jeżeli używamy obranych krewetek, sprawdzamy, czy są dokładnie oczyszczone (wykonujemy nacięcie i sprawdzamy czy jelito jest usunięte).

Krewetki osuszamy, umieszczamy w misce i łączymy z oliwą, 4 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę lub pokrojonymi w plastry oraz posiekanym chili, odstawiamy na godzinę. Zawartość miski przekładamy na mocno rozgrzaną, suchą patelnię, aż nabiorą różowego/białego koloru i ściągamy z patelni. Na patelnię, w miejsce krewetek wkładamy pokrojone w kostkę chorizo i smażymy do momentu, aż tłuszcz się wytopi, a kiełbasa stanie się chrupiąca. Następnie wkładamy posiekaną w piórka lub kostkę cebulę oraz czosnek i smażymy, aż staną się szkliste. Wlewamy wino, gdy częściowo odparuje dodajemy zimne masło, by zagęścić sos. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Pomidorki lekko dociskamy, a gdy lekko się rozpadną dodajemy krewetki, dosalamy i od razu podajemy np. z domowym pieczywem.
Smacznego!

Dodaj komentarz