Moja nowa książka "Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie" i przepis na zdrową nutellę

Przychodzę tu do Was dzisiaj z wiadomością, że moja nowa (pachnąca jeszcze farbą drukarską)  KSIĄŻKA jest już dostępna w księgarniach! "Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie" to książka w której na prawie 190 stronach znajdziecie ponad 100 przepisów na wegańskie i wegetariańskie smarowidła (pasty, hummusy, kremy, dipy, sery, twarożki itd), a do tego praktyczne wskazówki dotyczące wypieku domowego pieczywa. Wszystkie przepisy okraszone są moimi autorskimi fotografiami. W przygotowanie materiału do książki włożyłam sporo pracy i serca, dlatego mam nadzieję że będzie się Wam podobała i z zapartym tchem czekam na wasze opinie. 
Duże rzeczy rodzą się w pocie i bólu, dlatego nie obyło się bez małych komplikacji. Pisanie przypadło na covidowy lock down i przeciągnęło się prawie do końca wakacji. W pewnym momencie moja rodzina past i smarowideł miała powyżej tzw kokardy. Ja jednak nie poddawałam się tym przeciwnościom i udało mi się zgromadzić naprawdę fajne przepisy, z różnych zakątków świata, na każdą porę roku, z sezonowymi produktami, czyli tak jak lubię. Chwilowa niechęć moich domowników do smarowideł już minęła i  teraz często wracamy do naszych ulubionych past jajecznych (nie tylko ze szczypiorkiem), hummusów i tzw "zdrowej nutelli", na którą przepis znajdziecie poniżej. W książce jest przepis na wegańską wersję tego słodkiego smarowidła, którym smarować możecie naleśniki, wafle, słodkie kanapki. Ostrzegam, znika błyskawicznie;)

Krem daktylowo-orzechowy


Składniki:
400 g suszonych daktyli
40 g roztopionego masła
140 g prażonych orzechów laskowych
200 ml mleka
6 łyżek kakao
2 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
Daktyle umieszczamy w misce, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut, a następnie odcedzamy i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w naczyniu blendera. Miksujemy na wysokich obrotach, aż masa będzie kremowa.






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty