Ciasto migdałowe z jabłkami (bez mąki)

Bezmączne, soczyste migdałowe ciasto z jabłkami. Znika w mgnieniu oka.

Składniki:

500 g masy migdałowej
100 g masła
4 jajka
3 jabłka
łyżeczka kardamonu
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
2 łyżki dżemu gruszkowego lub innego przejrzystego

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

Formę 24 cm wyłożyć papierem, boki posmarować masłem.

Masę migdałową wymieszać na jednolitą mase z masłem a następnie dodawać jajka i skórkę z pomarańczy.

Jabłka pokroić na plasterki, zamoczyć w soku z cytryny i posypać kardamonem.

Mase wlać do fory a następnie poukładać na niej jabłka.

Piec 40 minut w temperaturze 1750 stopni na najniższej półce piekarnika.

Dżem podgrzać i posmarować nim przestudzone ciasto. Lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz