• Home
  • Obiady
  • Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem

0 0
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Papryka czerwona: 2 duże
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 1 główka
Olej: 2 łyżki
Sól: szczypta
Bulion: 500 ml
Pomidor: 1 sztuka
Tymianek: 1 łyżeczka
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Pieprz: do smaku
Do podania
Śmietanka roślinna: 4 łyżki
Słonecznik: garść
Zielona pietruszka: garść

Cudownie gładki i aromatyczny krem z pieczonej papryki!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Do podania

Share

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem

Zupy krem z pieczonych warzyw, w czasie jesiennej słoty, to coś wspaniałego. Rozgrzewają nas od środka, dając energię i chęć do dalszego działania. Ponadto krem z pieczonej papryki dodaje wspaniałego koloru naszemu dniu, nawet jeśli za oknem jest szaro i ponuro!

Jak widać już po samym kolorze, krem z papryki jest szybki do zrobienia… bo czerwony 😅 No dobra, może to nie zależy od tego, ale nie zmienia to faktu, że szybko, łatwo i przyjemnie można ukręcić tę wspaniałą zupę.

Z czym podawać zupę krem?

U mnie krem z pieczonej papryki, był podany z prażonym słonecznikiem, roślinną śmietanką oraz zieloną pietruszką. Świetnie sprawdzą się również grzanki do zupy.

Jeśli szukasz inspiracji na kolejne gładkie i pyszne zupy, to polecam Ci również krem z kalafiora, krem z pieczarek, krem z marchewki oraz krem z pomidorów i ananasa.

Przepisy na zupę wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery 😊

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Papryka czerwona: 2 duże
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 1 główka
Olej: 2 łyżki
Sól: szczypta
Bulion: 500 ml
Pomidor: 1 sztuka
Tymianek: 1 łyżeczka
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Pieprz: do smaku
Do podania
Śmietanka roślinna: 4 łyżki
Słonecznik: garść
Zielona pietruszka: garść

Wykonanie

1
Gotowe

Włącz piekarnik na 180 stopni. Paprykę oczyść i pokrój na średniej wielkości kawałki, cebulę pokrój w kostkę, a z czosnku odkrój górę - nie będziemy obierać, tylko piec w całości.

2
Gotowe

Przełóż wcześniej przygotowane warzywa na blaszkę, skrop olejem, sypnij delikatnie solą i wymieszaj. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnik na około 25 minut.

3
Gotowe

Upieczone warzywa przełóż do kielicha blendera. Dodaj bulion, pomidora obranego ze skórki oraz przyprawy. Blenduj przy użyciu funkcji "ZUPY" w blenderze Wartmann, który sprawi, że zupa się ugotuje. Jeśli nie masz takiej funkcji u siebie, to blenduj składniki przez 1-2 minuty, a po tym czasie przelej zawartość kielicha do garnka i gotuj przez kilka minut.

4
Gotowe

Podawaj z kleksem śmietanki roślinnej, uprażonym słonecznikiem, posiekaną pietruszką lub/i z grzankami.

Konrad Budzyk

Risotto z grzybami leśnymi | Risotto grzybowe z borowikami
previous
Risotto z suszonymi grzybami leśnymi
Kotlety z dyni | kotleciki dyniowe
next
Kotlety z dyni
Risotto z grzybami leśnymi | Risotto grzybowe z borowikami
previous
Risotto z suszonymi grzybami leśnymi
Kotlety z dyni | kotleciki dyniowe
next
Kotlety z dyni
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nina

Już wiem, że będzie mi smakowało 🙂

Aga

Zupa wyszła przepyszna! 😀

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło 🙂

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x