niedziela, 18 października 2020

Miodownik z serem

                                                                  Miodownik z serem




Proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu.
 Ciasto miodownik jest bardzo dobrym ciastem na święta, jak i na co dzień.
Składniki:
Ciasto:
mąka - 3 szkl
jajka - 2 szt
soda - 2 łyżeczki
miód sztuczny - 3 łyżki
margaryna - 1/4 kostki
śmietana - 3 łyżki
cukier - 3/4 szkl
Masa serowa :
ser biały w kostkach - 1 kg
aromat rumowy
mleko - 1/3 szkl
jajka - 4 szt
cukier - 250 g
margaryna - 200 g
budyń śmietankowy - 1 opak
Dodatkowo :
kakao
Sposób przygotowania:
Ciasto :
Sodę wymieszać z mąką, przesiać do miski, dodać miód, pokrojoną na kawałki margarynę i resztę składników, zagnieść ciasto.
Rozwałkować ciasto na 3 placki.
Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszą część ciasta i upiec w 180 stop na złoty kolor.
Tak postąpić z pozostałymi dwoma plackami.
Masa serowa :
Ser zmielić w maszynce trzykrotnie.
Białka oddzielić od żółtek
Następnie zmiksować margarynę z cukrem, dodając po jednym żółtku, dalej miksując.
Do zmiksowanych z margaryną żółtek, dodawać po łyżce sera, ucierać.
Białka jaj ubić na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie mieszając już łyżką.
Całą masę serową przełożyć do garnka, mieszając doprowadzić do zagotowania, uważając aby masa się nie przypaliła.
Budyń wsypać do garnuszka, wlać mleko, dobrze rozmieszać.
Wlać rozrobiony budyń do gotującej się masy serowej, zagotować.
Na samym końcu dodać kilka kropli aromatu wymieszać.
Masę podzielić na 3 części.
Składanie ciasta :
Pierwszy placek włożyć do tortownicy, wylać na placek gorącą porcję masy serowej, następnie ciasto, masa, ciasto i masa serowa.
Wierzch ciasta oprószyć kakao.
Odstawić ciasto na całą noc.

2 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)