Pizza z papryczkami peperoni Dziś przepis na pizze na ostro. Idealna wersja na chłodne, jesienne dni. Tej ostrości dodają pizzy marynowane papryczki peperoni, które miałam w kuchennej szafce. Dziś postanowiłam je wykorzystać. Pizza wyszła przepyszna.
Z podanych składników przygotujecie pizze na dużą blachę z piekarnika, taką w formie XXL. Idealna porcja dla rodziny. Taką pizze możecie też podać na spotkaniach z przyjaciółmi czy podczas sylwestrowej domówki. Oczywiście kwestię dodatków zostawiam Wam, ale warto czasem spróbować czegoś innego. A papryczki peperoni zdecydowanie dodają charakteru takiej domowej pizzy 😉
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej do pizzy typ 00 TOTA
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
- 200 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Dodatki:
- 2 marynowane papryczki peperoni
- kilka plasterków krakowskiej suchej
- 1 mały kiszony ogórek (z tego przepisu)
- piórka czerwonej cebuli
- starty żółty ser (najlepiej mozzarella, ja dziś nie miałam)
- sos pomidorowy na spód
- listki świeżej bazylii do podania
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, słodką czerwoną paprykę, cukier, suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Wyrabiamy ciasto dłonią tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Warto je wyrabiać ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką.
Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką) na godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Uwaga! Jeśli nie macie możliwości ustawienia tak wysokiej temperatury, to ustawcie najwyższą jaką możecie.
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem, podobnie jak naszą dłoń. Wysmarowaną dłonią wyciągamy wyrośnięte ciasto na papier i ugniatamy formując kształt pizzy. Z tego przepisu wyjdzie jedna duża pizza.
Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy cienką warstwą sera, następnie układamy pokrojone papryczki peperoni, pocięta na pół plastry krakowskiej suchej, piórka cebuli i plasterki ogórka kiszonego. Dajemy resztę startego sera.
Pizze wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na środkowy poziom (lub jeden poziom niżej). Pieczemy około 12-15 minut (pizze należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, warto na nią spojrzeć już po 8 minutach i wówczas ocenić ile jeszcze powinna się piec, spód pizzy powinien być ładnie zarumieniony).
Smacznego