niedziela, 18 października 2020

Domowe chlebki pita

Dziś zapraszam Cię Drogi czytelniku do wspólnego wypiekanie chlebków, które świetnie sprawdzą się w roli pieczywa do odrywania( np  do curry) lub jako kieszonki do gyrosa. 
Bardzo łatwe w przygotowaniu a smak? No cóż- niezapomniany!

Przepis pita




Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży 
Sposób przygotowania:

Drożdże zasypać cukrem i zalać ciepłą, lecz nie gorąca wodą ( to bardzo ważne, gdyż wrzątek zaparzy drożdże i nie urosną!). Odczekać chwilę,  aż pojawią się bąbelki i dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce ( naczynie należy przykryć ściereczką) na ok. godzinę, aż podwoi objętość. Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Z ciasta uformować kulki i mocno je spłaszczyć ( można użyć wałka). Następnie piec na papierze do pieczenia ok. 5-8 minut .







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz