Menu Zamknij

Schab duszony w kiszonej kapuście

Wiele osób, podobnie jak mój Mąż, uważa, że nie ma nic lepszego od tradycyjnego schabowego z chrupiącą panierką. Ja natomiast sądzę, że czasami warto spróbować czegoś innego i dlatego schabowe przygotowuję na różne sposoby. Zgodnie z powyższym, na niedzielny obiad zrobiłam schab duszony w kiszonej kapuście. To połączenie jest dosyć znane, ponieważ wielokrotnie do tradycyjnych schabowych podaję surówkę z kiszonej kapusty lub kiszoną kapustę duszoną. Przygotowując schab duszony w kiszonej kapuście razem z ziemniakami mamy cały obiad w jednym naczyniu. To danie możemy przyrządzić dzień wcześniej, a następnego dnia dołożyć tylko ziemniaki, wstawić do piekarnika i gotowe! U mnie schab duszony w kiszonej kapuście podałam na obiad, ale jeżeli pominiemy ziemniaki to sprawdzi się on również na kolację czy przyjęcie imieninowe.

Schab duszony w kiszonej kapuście

Składniki na Schab duszony w kiszonej kapuście:

  • około 800 g schabu bez kości
  • 700 g kapusty kiszonej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • około 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki masła
Schab duszony w kiszonej kapuście

Przygotowanie Schabu duszonego w kiszonej kapuście:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Doprawić solą, pieprzem i 1/2 łyżki majeranku. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i obsmażyć plastry schabu z obu stron na złoty kolor (na większym ogniu). Obsmażone mięso przełożyć na talerz.
  2. Na tą samą patelnię dodać pokrojony w kostkę lub paski boczek, smażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojoną kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Pomieszać i smażyć przez około 2 minuty.
  3. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kiszonej kapusty, następnie przykryć plastrami schabu (można poprzekładać kapustą) i wyłożyć resztę kapusty.
  4. Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, wypłukać i przelać do naczynia żaroodpornego.
  5. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niegrube plastry. Poukładać na wierzchu zapiekanki. Ziemniaki przykryć wiórkami masła i posypać resztą majeranku.
  6. Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez około 60 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze 15 minut, aby ziemniaki się zarumieniły.
Schab duszony w kiszonej kapuście
Schab duszony w kiszonej kapuście
Opublikowany wObiad

7 Komentarzy

  1. anna

    jakos nie mam przekonania do kotleta moze jest dobry ale wiem ze karczek napewno smaczniejszy bo nie jest suchy ale to tylko moje zdanie i tylko dla mnie jednak zrobie to moze raz albo wiecej razy zobaczymy pozdrawiam serdecznie i do roboty

  2. Pingback:Żeberka w kiszonej kapuście - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *