Wiele osób, podobnie jak mój Mąż, uważa, że nie ma nic lepszego od tradycyjnego schabowego z chrupiącą panierką. Ja natomiast sądzę, że czasami warto spróbować czegoś innego i dlatego schabowe przygotowuję na różne sposoby. Zgodnie z powyższym, na niedzielny obiad zrobiłam schab duszony w kiszonej kapuście. To połączenie jest dosyć znane, ponieważ wielokrotnie do tradycyjnych schabowych podaję surówkę z kiszonej kapusty lub kiszoną kapustę duszoną. Przygotowując schab duszony w kiszonej kapuście razem z ziemniakami mamy cały obiad w jednym naczyniu. To danie możemy przyrządzić dzień wcześniej, a następnego dnia dołożyć tylko ziemniaki, wstawić do piekarnika i gotowe! U mnie schab duszony w kiszonej kapuście podałam na obiad, ale jeżeli pominiemy ziemniaki to sprawdzi się on również na kolację czy przyjęcie imieninowe.
Składniki na Schab duszony w kiszonej kapuście:
- około 800 g schabu bez kości
- 700 g kapusty kiszonej
- 200 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka majeranku
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- około 1 kg ziemniaków
- 2-3 łyżki masła
Przygotowanie Schabu duszonego w kiszonej kapuście:
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Doprawić solą, pieprzem i 1/2 łyżki majeranku. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i obsmażyć plastry schabu z obu stron na złoty kolor (na większym ogniu). Obsmażone mięso przełożyć na talerz.
- Na tą samą patelnię dodać pokrojony w kostkę lub paski boczek, smażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojoną kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Pomieszać i smażyć przez około 2 minuty.
- Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kiszonej kapusty, następnie przykryć plastrami schabu (można poprzekładać kapustą) i wyłożyć resztę kapusty.
- Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, wypłukać i przelać do naczynia żaroodpornego.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niegrube plastry. Poukładać na wierzchu zapiekanki. Ziemniaki przykryć wiórkami masła i posypać resztą majeranku.
- Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez około 60 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze 15 minut, aby ziemniaki się zarumieniły.
Pychotka Schab można zastąpić karkowką też super
Pychotka Schab można zastąpić karkowką też super
Schab można zastąpić karkowką równie pychota
A czy tą kapustę trzeba wcześniej odgotowac? Czy wystarczy wypłukac?
wystarczy wypłukać jeśli jest mocno kwaśna 🙂 jak nie jest mocno kwaśna to nie trzeba płukać
jakos nie mam przekonania do kotleta moze jest dobry ale wiem ze karczek napewno smaczniejszy bo nie jest suchy ale to tylko moje zdanie i tylko dla mnie jednak zrobie to moze raz albo wiecej razy zobaczymy pozdrawiam serdecznie i do roboty
Pingback:Żeberka w kiszonej kapuście - Danka Pichci