Mała zdrowa przyjemność, trufle daktylowo orzechowe. Subtelnie słodkie kulki mocy, orzechowe z nutą syropu klonowego. Gęste, daktylowe z chrupiącymi orzechami, migdałami i z tymi boskimi wiórkami kokosa, które na chwilę przenoszą na tropikalną wyspę.

Kulki mocy zachwycają swoim indywidualnym i wyrazistym smakiem. Rajskie, genialne zestawienie w słodkim zdrowym wydaniu.

#bolubięzdrowo

INNE PRZEPISY NA DESERY:
  SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM  
  TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE  
  KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM  
  TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO  
  TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA  
  PANNA COTTA JABŁKOWA  
  NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI  
  STEK Z BURAKA Z MALINAMI  
  TARTA Z JAGODAMI I MASCARPONE  
  SZARLOTKA  
  FAWORKI KLASYCZNE  

TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE

TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY:
– Gęste, daktylowe z chrupiącymi orzechami
– Proste i szybkie w przygotowaniu
– Boskie i kokosowe
– Fantastyczne i kakaowe
– Mała zdrowa przyjemność

TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE

ILOŚĆ PORCJI: 4 / Około 13 TRUFLI /
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT

CO POTRZEBUJESZ:

– Daktyle miękkie bez pestek – 150g
– Orzechy włoskie – 50g
– Migdały – 100g
– Siemię lniane, mielone – 2 zacne łyżki
– Olej kokosowy – 3 łyżki
– Syrop klonowy – 2 łyżki lub dowolnie do smaku
– Wiórki kokosowe do obtoczenia
– Kakao do obtoczenia

PRZEPIS:

1. Daktyle, orzechy włoskie, migdały umieść w kielichu robota miksującego.

2. Dodaj siemię lniane, olej kokosowy oraz syrop klonowy i wszystko zmiksuj na gładką, klejącą masę.

3. Z przygotowanej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.

4. Kakao oraz wiórki kokosowe umieść w małych miseczkach. Obtaczaj część gotowych kulek w kakao a część w wiórkach kokosowych.

5. Gotowe kulki mocy przechowuj w hermetycznym pojemniku w lodówce.

Takie trufle to nie tylko rajska, zdrowa przekąska. To też genialny pomysł na upominek dla bliskich. Wystarczy jedynie umieścić gotowe kulki w małym ozdobnym kartoniku i zawiązać kokardkę.

To też świetny pomysł na podróże i te małe i te duże, na zdrową przekąskę do szkoły czy pracy.

To z pewnością idealny nie tylko dla dzieci, zamiennik niezdrowych gotowych słodyczy.

TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY

Czas przygotowania20 minuty
Czas gotowania20 minuty
Porcje: 4 / Około 13 TRUFLI /
Autor: Globus Kulinarny

SKŁADNIKI

  • Daktyle miękkie bez pestek – 150g
  • Orzechy włoskie – 50g
  • Migdały – 100g    
  • Siemię lniane, mielone – 2 zacne łyżki
  • Olej kokosowy – 3 łyżki
  • Syrop klonowy – 2  łyżki lub dowolnie do smaku
  • Wiórki kokosowe do obtoczenia
  • Kakao do obtoczenia

PRZEPIS

  • Daktyle, orzechy włoskie, migdały umieść w kielichu robota miksującego.   
  • Dodaj siemię lniane, olej kokosowy oraz syrop klonowy i wszystko zmiksuj na gładką, klejącą masę.  
  • Z przygotowanej masy  formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.  
  • Kakao oraz wiórki kokosowe umieść w małych miseczkach. Obtaczaj część gotowych kulek w kakao a część w wiórkach kokosowych.
  • Gotowe kulki mocy przechowuj w hermetycznym pojemniku w lodówce.
TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE

SMACZNEGO!