Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Chiny / China Kolacja / Supper Obiad /Dinner

Smażone grzyby z kurczakiem czyli Moo Goo Gau Pan Faceta w Kuchni

Nazwa „Moo Goo Gai Pan” to kantońskie tłumaczenie fonetyczne dla smażonego kurczaka z grzybami. Moo Goo (蘑菇) lub Mo Gu w mandaryńskim odnosi się do grzybów, a Gai Pan (雞 片) lub Ji Pian w języku mandaryńskim oznacza pokrojonego kurczaka. Połączenie tych znaków odnosi się do naszego dzisiejszego dania, czyli kurczaka i grzybów. Historycy nie są zgodni, kiedy to danie się pojawiło, nie ma żadnego zapisu, kiedy nazwa została użyta po raz pierwszy, ale jej prostota sugeruje, że danie było prawdopodobnie pożywieniem ubogich ludzi, ponieważ zawierało tylko grzyby i kurczaka. Najprawdopodobniej danie zostało spopularyzowane dzięki temu, że pojawiło się w menu amerykańskich chińskich restauracji i zaczęto dodawać do niego różne warzywa, i niekiedy zastępowano kurczaka innym mięsem lub owocami morza co niestety już nie będzie kurczakiem z grzybami.Zapraszam na moje „Moo Goo Gai Pan” wzbogacone o różne warzywa i sosy.

  • ? – 4
  • ⏰ – 30 minut
  • ?? – Chiny

Składniki

  • ✅ 4 piersi z kurczaka pokrojonego w paski
  • ✅ 2 łyżki oleju roślinnego
  • ✅ 2 łyżki wody
  • ✅ 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ✅ Sól
  • ✅ Biały Pieprz
  • ✅ 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego
  • ✅ 3-5 cm imbiru pokrojonego w talarki
  • ✅ 3 łodygi szczypiorku tylko biała część pokrojonego
  • ✅ 250 g grzybów shitaka lub innych egzotycznych grzybów pokrojonych w paski
  • ✅ 150 g pędów bambusa marynowanych
  • ✅ 150 g kasztanów marynowanych
  • ✅ 1 kapusta bok choy pokrojona
  • ✅ 2 łyżki wina shoaxing lub wina sherry
  • ✅ 2 łyżki sosu ostrygowego
  • ✅ 2 łyżki oleju sezamowego
  • ✅ 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • ✅ 3 łyżki wody
  • ✅ Zielona część szczypiorku pokrojona
  • ✅ Olej rośliny

?️ Przygotowanie

  • ?️ Kurczak wymieszaj z olejem, wodą, skrobią, solą i pieprzem, odstaw na chwilę.
  • ?️ Wszystkie składniki, pokrój sobie, wcześniej.
  • ?️ Wino, wodę, sos ostrygowy, olej sezamowy i skrobię wymieszaj.
  • ?️ Rozgrzej mocno Woka i wlej dwie łyżki oleju, wrzuć kurczaka i obsmaż go z każdej strony na złoto-brązowy, przełóż na talerzyk.
  • ?️ Wypłukaj Woka wodą, wlej łyżkę oliwy i wrzuć grzyby, chwilę je podsmaż, przełóż na talerzyk.
  • ?️ Wlej łyżkę oliwy i wrzuć czosnek, imbir i białą część szczypiorku, często mieszając, smaż chwilę.
  • ?️ Dodaj kapustę, mieszaj i smaż, aż lekko zwiędnie, w razie potrzeby dodaj łyżkę oliwy.
  • ?️ Teraz dodaj mięso, grzyby, pędy bambusa, kasztany, szczypiorek, wlej mieszankę i gotuj przez chwilę, cały czas mieszając, aż płyny odparują, a sos zgęstnieje.
  • ?️ Podawaj z ryżem.

? Gotowe

Smacznego

Facet w Kuchni to ja. Jeśli podoba Ci się moje dzisiejsze danie i chciałbyś znaleźć więcej wspaniałych dań stworzonych przez amatorów i zawodowców, uczestników MasterChefa, jak i bohaterów we własnej kuchni, zawodowych kucharzy czy cukierników, wszystko we wspaniałej atmosferze i okraszone dobrym alkoholem, Zapraszam Cię na grupę kulinarną na Facebook, którą założyłem:

„Facet w kuchni-gotowanie pod wpływem”

Link do grupy znajdziesz pod zdjęciem.

https://www.facebook.com/groups/752650905180228/?ref=share

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

1 komentarz

  1. Jak to apetycznie wygląda ?

Skomentuj

[instagram-feed]