Biełucha to zupa zaliczana do potraw regionalnych, pochodzących z Beskidu Śląskiego. Sycąca zupa na wywarze z wędzonego boczku, zabielona kwaśnym mlekiem, maślanką i kwaśną śmietaną, serwowana z ziemniakami.
Inspiracją do przepisu były odwiedziny w Old Tree Villa & Restaurant w Broszkowicach, gdzie mieliśmy okazję skosztować najprawdziwszej, tradycyjnej Biełuchy. Zupa została nam zaserwowana na obszernych talerzach wypełnionych boczkiem, ziemniakami i koperkiem. Kelner w naszej obecności polewał zupę z porcelanowej sosjerki. Sposób podania był niezwykle apetyczny, konsystencja samej Biełuchy lekka i delikatna. Koniecznie odwiedźcie Old Tree Villa & Restaurant przy okazji wycieczki w okolice Oświęcimia!
Jadłam tę zupę w Poznaniu. Minęły 2 lata i postanowiłam wreszcie ugotować w domu. Wyszła cudowna. Dokładnie taka, jak zapamiętałam. Wielkie dzięki za przepis 😀
Bardzo się cieszę że przepis znalazł więcej wielbicieli