sobota, 17 października 2020

Mizeria po ukraińsku

 Podobna do znanej polskiej. Różnica to nieobrane ogórki 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

  

500 g ogórków gruntowych

1 pęczek dymki ze szczypiorem 

Sos : 

4-6 łyżek słodkiej śmietany 18%

sok z połówki cytryny 

 sól i pieprz 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Ogórki umyłem, osuszyłem, nie obrałem. Pokroiłem je na cienkie plasterki. Dymki oczyściłem, opłukałem, pokroiłem w cienkie krążki białe cebulki i 5-6 centymetrowe kawałki zielonego szczypiorku.
Przygotowałem sos : śmietanę przyprawiłem do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Sosem polałem ogórki, posypałem posiekanym szczypiorkiem. Wstawiłem do lodówki, aby smaki się przegryzły.
 

 


  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz