Rewelacyjna sałatka na zimę. Nic dodać nic ująć. Mam cukinię w ogrodzie, ponieważ bardzo ją lubię. Polecam.

zaprawy

Wykonanie – cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w cienkie plasterki. Gdyby cukinia miała twardą skórę to ją obierzcie. Czasami skórki są bardzo twarde.  Papryki umyć i pokroić w paski. Cebulki obrać i pokroić w półplasterki. Wszystko razem wrzucić do dużej miski i wymieszać. Zalać warzywa wodą, wsypać sól. Dokładnie wymieszać. Przykryć i zostawić na 12 godzin. W tym czasie kilka razy zamieszać.

Zlać wodę z warzyw, już nie będzie potrzebna. Odsączone warzywa włożyć do słoiczków.

zaprawy

Przygotowanie zalewy –  wszystko razem zagotować i zalać tą zalewą słoiki. Dokładnie zakręcić słoiki. Warzywa muszą być przykryte zalewą.

Pasteryzowanie – Na dno garnka włożyć ręcznik, na to postawić słoiki. Wlać wody do 3/4 wysokości słoików. Gotować słoiki 10 minut od zagotowania się wody. Zaraz wyjąć słoiki z wody i tak je zostawić aż ostygną.

Polecam sałatka pycha, super dodatek do codziennych obiadków.

Polecam i życzę smacznego.