KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Szarlotka malinowa

Data: 17 Październik 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 30 min - 1 h 
Czas pieczenia: 1 h  - 1 h 10 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Ciekawa i przepyszna wariacja na temat szarlotki, gdzie oprócz jabłek podstawowym składnikiem są także maliny. Okazuje się, że oba te rodzaje owoców doskonale do siebie pasują i świetnie razem smakują :) Idealne ciasto pod koniec lata i w trakcie jesieni, do którego z powodzeniem wykorzystać możemy także mrożone maliny. Jak chyba każda szarlotka, ta również sprawdza się zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło, z lodami. Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na nadzienie jabłkowo - malinowe:

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane żółtko, do posmarowania ciasta kruchego na wierzchu szarlotki
  • cukier puder, do oprószenia
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną przesiać, dodać mąkę krupczatkę, masło, cukier, jajka i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Po tym czasie mniejszą połowę schłodzonego ciasta (około 1/3) oddzielić i ponownie schować do lodówki. Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia**. Pozostałą część ciasta (2/3) rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nią spód formy.

Ciasto nakłuć widelcem. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 15 - 25 minut. Wyjąć i wystudzić.

W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie jabłkowo - malinowe:

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie kawałki - plasterki, około 2 - 3 centymetrowe. Dodać maliny, mąkę i cukier - wymieszać i odstawić.

Całość:

Na podpieczonym cieście równą warstwą wyłożyć nadzienie.

Schłodzoną odłożoną część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką. Kolejno radełkiem wycinać paski o grubości ok. 1 - 1,5 cm i układać je na obrzeżach szarlotki oraz w poprzek, tworząc kratkę. Paski z ciasta kruchego posmarować rozbełtanym żółtkiem***.

Piec w temperaturze 180°C przez około 40 - 50 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić lub zajadać jeszcze ciepłą.

Smacznego!

Moje uwagi

* Teraz dałam 2 szklanki, ale następnym razem dam chyba 3.

** Forma, którą wykorzystałam pozwala na krojenie ciasta bezpośrednio w blaszce, bez ryzyka jej porysowania, dlatego świetnie sprawdza się do szarlotki :) Tutaj możecie zobaczyć, co to za blaszka: Forma do pieczenia ciasta 20 x 30.

*** Ja tym razem pominęłam.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz