Ciasto serowo-kajmakowe

Biszkopt z dwoma lekkimi jak piórko masami – serową i kajmakową.

Całościowo ciasto jest właśnie bardzo lekkie, z doskonale wyważonym poziomem słodkości. Delikatna masa serowa niweluje słodycz masy kajmakowej.

Ciasto jest pyszne i wprost ciężko się od niego oderwać. Dodatkowo całkiem szybko się go przygotowuje. Polecam.

Ps. Szarość mojej masy serowej wynika z użytego cukru waniliowego;)

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki (z lekką górką) drobnego cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 3 łyżki (z lekką górką) mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 600 g twarogu sernikowego (u mnie Piątnica z wiaderka)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru z wanilią (12 g) lub cukru wanilinowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml niesłodzonego mleka skondensowanego

Masa kajmakowa:

  • 400 g kajmaku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml niesłodzonego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • 50-70 g kakaowych herbatników

Do misy miksera wybijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli, drobny cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijamy całość na wysokich obrotach, aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.


Twaróg mieszamy z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem.

Żelatynę zalewamy nieco mniej niż 1/2 szklanki zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia, po czym podgrzewamy na małym ogniu (do momentu aż się rozpuści).

Schłodzone mleko skondensowane ubijamy na puszystą masę. Dodajemy ją do miski z twarogiem i mieszamy. Jedną- dwie łyżki masy dodajemy do rozpuszczonej żelatyny, mieszamy. Tak zaprawioną żelatynę mieszamy z całością masy.

Powstałą masę serową wylewamy na przestudzony biszkopt.


Masę kajmakową przekładamy do miski, krótko miksujemy lub mieszamy łyżką (do ujednolicenia konsystencji).

Żelatynę zalewamy mniej więcej 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na małej mocy palnika, do rozpuszczenia. Łączymy z kajmakiem

Schłodzone mleko skondensowane miksujemy na puszystą masę. Łączymy z masą kajmakową.

Masę kajmakową wylewamy na masę serową, wyrównujemy.


Kakaowe herbatniki mielimy na piach. Posypujemy po wierzchu ciasta.

Odstawiamy do całkowitego stężenia.

Źródło