sobota, 17 października 2020

Owsiane ciasteczka z kakao, czekoladą i śliwkami

 Uwielbiamy takie ciasteczka, proste i szybkie w wykonaniu. Pyszne, mocno czekoladowe, urozmaicone śliwką. Z tej receptury wyszło 16 sporych ciastek, więc są bardzo podzielne. Na podwieczorek, na przekąskę,  do pracy, do szkoły czy na spacer. Polecam.

 




Potrzebujemy:

10 dag masła lub margaryny

2 jajka

półtorej łyżki kakao

półtorej łyżki cukru

2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

10 dag czekolady mlecznej

4 łyżki mąki tortowej

kilka śliwek ( tak około 5 sztuk )

 

Wykonanie pysznych ciasteczek owsianych:

1. Suche składniki wsypujemy do miski, wbijamy jajka, mieszamy. Margarynę lub masło rozpuszczamy i lekko studzimy, wlewamy do miski i mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w małą kostkę i umyte, pozbawione pestek i pokrojone śliwki, ponownie mieszamy.

2. Z ciasta za pomocą łyżki formujemy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia okrągłe ciasteczka, do formowania można użyć metalowej obręczy o dowolnej średnicy.

3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy na blaszce. Zimne zdejmujemy. Podajemy. Smacznego życzę.

 

Moje rady:

Z przepisu wychodzi około 16 ciastek.

8 komentarzy: