Składniki:
300 g dyni
4 łyżki mąki
1 jajko
100 g szpinaku
1 mała cebula
1/2 łyżki ostrego ajwaru
sól, pieprz
słodka papryka
curry
sos:
300 g łososia
200 g odgotowanych grzybów leśnych
1 mała cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 jajka
sól, pieprz
przyprawa do ryb
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i zeszklić, dodać odgotowane grzyby i natkę pietruszki, posypać solą i pieprzem, podsmażyć. Z łososia odciąć skórę, mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawa do ryb i dodać do grzybów. Podsmażyć całość 5 minut.
Drugą cebulę pokroić w kostkę, zeszklić i dodać opłukane liście szpinaku. Podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Dynię zetrzeć na tarce o grubym oczku, dodać mąkę, jajko, szpinak i przyprawy. Masę wyłożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
Jajka ubić ze szczypta soli i dodać rybę z grzybami, wymieszać i wylać na dyniowy spód. Piec pod przykryciem około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂