Placek dyniowy z łososiem i grzybami

Składniki:

300 g dyni

4 łyżki mąki

1 jajko

100 g szpinaku

1 mała cebula

1/2 łyżki ostrego ajwaru

sól, pieprz

słodka papryka

curry

sos:

300 g łososia

200 g odgotowanych grzybów leśnych

1 mała cebula

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 jajka

sól, pieprz

przyprawa do ryb

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i zeszklić, dodać odgotowane grzyby i natkę pietruszki, posypać solą i pieprzem, podsmażyć. Z łososia odciąć skórę, mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawa do ryb i dodać do grzybów. Podsmażyć całość 5 minut.

Drugą cebulę pokroić w kostkę, zeszklić i dodać opłukane liście szpinaku. Podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Dynię zetrzeć na tarce o grubym oczku, dodać mąkę, jajko, szpinak i przyprawy. Masę wyłożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania.

Jajka ubić ze szczypta soli i dodać rybę z grzybami, wymieszać i wylać na dyniowy spód. Piec pod przykryciem około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz