Liczba gości w ciągu ostatniego roku

MOŁDAWSKIE PLACINDY Z DYNIĄ

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Mołdawskie placindy z dynią.

Mołdawskie placindy z dynią - minimum składników, maksimum smaku.

      Smak tych sakiewek natychmiast przeniesie Cię do gwarnej, kolorowej i pachnącej Mołdawii. Placindy są chrupiące, aromatyczne i idealnie słodkie. Równowagę dla smaku stanowi lekko kwaśny jogurt grecki ze świeżą miętą. Są absolutnie rewelacyjne.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Placindy z dynią.

     Utarta, rozpływająca się w ustach dynia, zamknięta w ciepłej sakiewce z ciasta jogurtowego, to  mołdawski, jesienny przysmak pachnący dojrzałą dynią. Jest to jedna z tych przekąsek, które najlepiej smakują na ciepło ze śmietaną lub jogurtem i koniecznie ze świeżą miętą.

Placindy smażone są na patelni. Można je także zapiec w piekarniku, uprzednio smarując z wierzchu olejem. 

Rewelacyjne ciasto kefirowe.

     Przepis na ciasto kefirowe jest fantastyczny. Możecie przygotować je z podwójnej ilości składników i nałożyć dowolny ulubiony farsz np. z białego sera i szpinaku. Do tej ilości dyni, podane składniki na ciasto kefirowe są w zupełności wystarczające. Należy pamiętać, że placuszki wałkujemy bardzo cieniutko. Z ciastem jogurtowym świetnie się pracuje. Zobaczycie sami jakie to jest proste :)


www.e-ksiazkakucharska.pl
Placindy z dynią.

Oto lista składników:

  • około 450g dyni piżmowej, obranej i startej na tarce do jarzyn z dużymi oczkami
  • 1 szklanka miałkiego brązowego cukru
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • olej do smażenia

Ciasto kefirowe:

  • 130g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170-200g mąki pszennej (zależy ile wchłonie jogurt)
Przepis na placindy:

Krok 1.
  • Startą dynię zasypać brązowym cukrem i odstawić. 
Krok 2.
  • Przygotować ciasto kefirowe: w misce starannie wymieszać kefir z olejem, solą, octem i cukrem.
  • Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto, które powinno być miękkie i elastyczne, nie powinno kleić się do rąk. Możecie użyć miksera.
Krok 3.
  • Z ciasta uformować 4 równej wielkości kuleczki. Stolnicę obficie posypać mąką i wałkować kolejno 4 cienkie placuszki o średnicy około 20-22cm.
  • Dynię lekko odcisnąć, płyn odlać. Na każdy placuszek nakładać porcje farszu dyniowego (na całą powierzchnię).
  • Założyć jeden brzeg do środka, powstały róg także założyć do środka i tak dalej... powinno powstać 7 zakładek (nie mniej).  Starannie skleić zakładki w środku, lekko poprószyć placindy mąką i delikatnie spłaszczyć wałkiem.

Krok 4.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, kolejno smażyć placindy po kilka minut z każdej strony, aż będą pięknie rumiane. Placindy można także zapiec w piekarniku, smarując je uprzednio z wierzchu olejem.
Miłego gotowania!





2 komentarze:

  1. Świetny, ciekawy deser :)
    Czy coś innego można zawinąć w takie ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Dorotka :)Bardzo dobre jest nadzienie ze szpinaku i sera :)

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger