16 października 2020

Sałatka śledziowa z fasolą

 Błyskawiczna sałatka ze śledzi i fasoli. W oryginale była czerwona fasola, a ja dałam czarną, bo akurat taką miałam. Ogólnie sałatka pożywna i syta. 

 
Składniki:
  • 300 g śledzi matias
  • 1 puszka czerwonej (lub czarnej) fasoli
  • 1 por (tylko biała część)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • sól, pieprz
  • majonez, jogurt naturalny
 
Sposób przygotowania:
 
1.  Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 60 minut (można i dłużej w zależności od śledzi). Odsączyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę lub cienkie paski.
2. Fasolę odsączyć z zalewy, przelać przegotowaną wodą.
3. Ogórki i jajka pokroić w kostkę. Pora pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem.
4. Wszystko przełożyć do miski, dodać majonezu i jogurtu w proporcjach 1:1. Doprawić solą i pieprzem.
5. Schłodzić przez 30 minut, podawać.

Smacznego!!!


Źródło: Tysia gotuje

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!