października 16, 2020

Ziołowy omlet z cheddarem i pomidorkami



Składniki:

(1 porcja)

  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 3 łyżki drobno startego sera cheddar
  • 5-6 szt, pomidorków koktajlowych
  • garść ulubionych posiekanych ziół (u mnie tymianek, natka pietruszki, oregano, cząber)
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do posypania (opcjonalnie)

Jajka wbij do miski, roztrzep mocno widelcem. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem, "ubijaj" widelcem jeszcze chwilę. Wsyp starty cheddar i drobno posiekane zioła.

Na patelni rozpuść masło, wlej masę jajeczno-serową. Przemieszaj jajka jeżdżąc szpatułką po dnie patelni. Następnie na wierzchu poukładaj przekrojone na pół pomidorki. Przykryj patelnię pokrywką i smaż omleta na średniej mocy palnika, około 2 minut. Zdejmij pokrywkę i złóż omleta na pół.
Zsuń go na talerz, możesz posypać szczypiorkiem i dodatkowym cheddarem.
Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz