Blog posts

Buraczki na zimę

Buraczki na zimę

Obiady, Przetwory, Sałatki i surówki

Tradycyjne buraczki tarte do słoików na zimę. To najlepszy sposób na przygotowanie pysznych przetworów z tego zdrowego i bardzo popularnego warzywa. Nasz przepis na buraczki gotowane na zimę to wersja łagodna, bez octu oraz bez zalewy. Za to z sokiem z cytryny i cukrem. Buraczki w słoikach idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Do takich buraczków można dodać chrzan, cebulę oraz starte jabłko i zrobić pyszną sałatkę na ciepło lub na zimno.

Buraki tarte na zimę to bez wątpienia klasyka domowych przetworów. Warto się zaopatrzyć w co najmniej kilka słoików, ponieważ buraki to nie tylko pyszny dodatek do wielu dań. Przede wszystkim to bogactwo witamin C, A, B1 i beta – karotenu. Zawierają też minerały takie jak wapń, potas i bor, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Są również źródłem tak bardzo potrzebnego nam żelaza. A to tylko niektóre z ich drogocennych właściwości.

Przepis na buraczki na zimę do słoików jest jednym z wielu pomysłów na przetwory, jakie znajdziesz na Naszym Blogu. Pyszne i aromatyczne są nasze buraczki kiszone oraz śliwki w occie na zimę. Zobacz również przepis na domową ćwikłę z chrzanem, a także na buraczki obiadowe w pysznym sosie. Podzielcie się swoimi pomysłami na to, jak wykorzystujecie to cenne warzywo? Może poza klasyczną sałatką na zimę, ktoś z Was ma oryginalny pomysł na buraczki. Zapraszamy do komentarzy!

zdjęcie przedstawiające buraczki na zimę według przepisu z bloga kulinarnego kuchnia na wypasie


Buraczki na zimę 

Składniki:

  • burak czerwony: 3 kg
  • cukier trzcinowy: 1/2 szklanki
  • sok z cytryny: ok. 1/2 szklanki
  • sól kłodawska: 1 czubata łyżka stołowa
  • olej: 3 – 4 łyżki

zdjęcie przedstawiające buraczki na zimę według przepisu z bloga kulinarnego kuchnia na wypasie


Buraczki na zimę do słoików przepis

Przygotowanie:

Do przepisu polecamy wykorzystać buraki ze sprawdzonego źródła. Jeśli takiego nie mamy, użyjmy buraczków z upraw organicznych. Oczywiście najlepsze będą z własnego ogródka 🙂

Umyte, nie obrane buraki gotujemy do miękkości ==> jak szybko ugotować buraki. Buraczki możemy również upiec w piekarniku. O tym jak to zrobić, dowiesz się z naszego przepisu na buraczki zasmażane. Buraki następnie obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach.

Starte buraczki przekładamy do dużej miski, dodajemy cukier, sól oraz olej i połowę soku z cytryny. Bardzo dokładnie mieszamy i sprawdzamy, czy odpowiada nam smakowo. Jeśli trzeba, dodajmy resztę soku z cytryny.

Buraki przekładamy do wyparzonych słoików i dobrze dociskamy. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do garnka z wyłożonym ręcznikiem lub ściereczką dnem. Zalewamy wodą do wysokości 2/3 słoików. Pasteryzujemy przez ok 30 – 40 minut od chwili zagotowania wody.

Następnie słoiki wystawiamy z garnka i studzimy (bez obracania). Przechowujemy w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.

Życzymy smacznego!

Redakcja kuchnianawypasie.pl 

 

zdjęcie przedstawiające buraczki na zimę według przepisu z bloga kulinarnego kuchnia na wypasie

Napisz komentarz