Kurczak zapiekany w śmietanie, pieczarkach i porach

Autor Pieprzyć z Fantazją

Tak przyrządzony kurczak to rozkosz dla podniebienia! Soczyste mięso z delikatnie podpieczoną skórką i sosem z pieczarek i porów.
Wybierałam w miarę równej wielkości kawałki drobiu, w innym razie nierówno by się upiekły, a przecież obiad chciałam podać dla wszystkich w jednakowym czasie.
Takie jedzenie można przygotować wcześniej a później tylko zapiec.
W ostatnim czasie próbuję różnych przepisów na przyrządzenie mięsa drobiowego, tak zwyczajnie upieczone przejadło się niestety. Z racji, że w domu mam dzieciaki to kombinuję z mięsem z kurczaka, a w zamrażarce mam go sporo od skrzydełek, po podudzia, udźce czy całe tuszki. Chomikowanie ciągnie się za mną całe moje dorosłe życie i wciąż obiecuję sobie, że następne zapasy zrobię jak zjemy zawartość zamrożoną. Jednak cóż z człowiekiem robi promocja w sklepie…..Pewnie znacie to uczucie, gdy rzucają na półki promocję 40% a Wam włącza się lampka, że tak, tak tego właśnie mi potrzeba! No cóż, ja tak właśnie mam i jak to rodzina się śmieje „to się leczy” 😀 Śmiechem, żartem zapraszam na kurczaka w moim wydaniu. To co mogę jeszcze dodać, to użyjcie takiej brytfanki, by w miarę ciasno ułożyć mięso.
Łapcie przepis!

Składniki:
* 8 kawałków kurczaka, np. podudzi lub udźca(ok. 1 kg)
* 200 ml śmietanki 30 %
* 8 – 10 pieczarek
* 15 -20 cm pora licząc od części zielonej
* 4 łyżki masła
* sól, pieprz, czosnek granulowany

* zielenina do oprószenia np. szczypiorek bądź natka pietruszki

Kawałki kurczaka umyłam i osuszyłam. Oprószyłam z każdej strony przyprawami i odstawiłam na godzinkę. Nie wstawiałam do lodówki, przetrzymywałam w temperaturze kuchennej.
Pieczarki i pora pokroiłam w plastry i podsmażyłam na dwóch łyżkach masła. Wlałam śmietankę i całość gotowałam ok. 2 minut.
Kurczaka ułożyłam w natłuszczonej masłem formie i następnie wlałam zawartość patelni. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekłam bez przykrycia ok. 50 minut.
Przed podaniem oprószyłam posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!
Lidka

4.1 7 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Irena - Hooltaye w podróży

Dlaczego masz takie przepisy, które ja lubię?
Pytam?
Bo kurczaka zapiekanego w śmietanie i porach kocham. Pieczary tez kocham.
Znowu dla mnie danie. Robię!!! 😀

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x