Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

15 października 2020

Filet z kurczaka parzony w szynkowarze

 


1 kg fileta z kurczaka

17 g soli

szczypta majeranku

szczypta lubczyku

szczypta ulubionych ziół 

2 łyżki żelatyny


Mięso myjemy i osuszamy na sicie. Kroimy w plastry lub na kawałki po czym te kawałki nakłuwamy lub lekko rozbijamy młotkiem do mięsa (w celu  naruszenia powłoki by była bardziej podatna na sklejenie) zasypujemy solą , żelatyną i przyprawami i układamy ciasno w szynkowarze (należy użyć wewnątrz specjalnego woreczka) Ubijamy mięso przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Przyciskamy pokrywką i sprężyną i odstawiamy do lodówki do następnego dnia. 

W garnku rozgrzewamy wodę i wstawiamy szynkowar.  Parzymy w 75 st przez półtorej godziny.

Po upływie tego czasu wyjmujemy i na kilka minut wstawiamy szynkowar do zimnej wody a potem odstawiamy do wystudzenia i na koniec do stężenia w lodówce. 

Po wyjęciu możemy się delektować pyszną dietetyczną drobiową wędlinką.





1 komentarz:

  1. Szczerze to moim zdaniem taki filet jest idealny.
    Szczególnie jak posiada się szynkowar :D

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...