Wytrawna owsianka po azjatycku

Czy jedliście kiedyś owisankę na słono? Zwykle jada się ją na słodko, ale warto spróbować ją w wersji na wytrawnie – jest bardzo pożywna i smakowita. Idealna na zimne, pochmurne dni, bo wzmacnia i syci! Proszę Państwa – oto wytrawna owsianka po azjatycku!

Wytrawna owsianka po azjatycku

Owsianka na słono na zimne dni

Wytrawna owsianka może wydawać się absurdalna, ale naprawde jest smaczna, więc warto spróbować! Dobrze przyprawiona, z ulubionymi dodatkami zapsokoji duży głód i rozgrzeje brzuszek, więc na jesień jest idealna. Ja przygotowałam ją w azjatyckiej wersji, może przypadnie Wam do gustu?

Przepis opracowałam do jesiennego numeru Magazynu Kocioł, który możecie całkiem za darmo pobrać tutaj.

Wytrawna owsianka po azjatycku

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki na owsiankę:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1½ szklanki wody lub bulionu
  • 1 łyżka pasty miso lub sosu sojowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego

Dodatki:

  • 1 pieczarka portobello lub 3 zwykłe pieczarki
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego
  • 50 g ugotowanego i obranego bobu lub świeżego zielonego groszku albo edamame
  • 1-2 jajka ugotowane na półtwardo
  • 1 mała marchew
  • 2 łyżki uprażonych na suchej patelni orzechów ziemnych
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 papryczka chili
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Na rozgrzany olej wrzucamy obrany i posiekany imbir, a po chwili posiekany czosnek. Po 30 sekundach wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je wodą lub bulionem, dodajemy pastę miso i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno szalotkę i pieczarki. Smażymy 2 minuty i dodajemy do owsianki.
  • Wykładamy owsiankę do miseczek. Na wierzchu układamy bób lub groszek, marchew pokrojoną w słupki i przekrojone na pół jajko. Posypujemy posiekanym chili, szczypiorkiem i orzechami. Solimy i pieprzymy do smaku. 

Wskazówki:

  • Jezeli nie macie pasty miso, dodajcie więcej sosu sojowego.
  • Do owsianki na słono można dodaj wszystkie warzywa, na jakie ma się ochotę! Fajna będzie również np. z karmelizowaną czerwoną cebulą, serem kozim i rukolą.
  • Jeżeli macie nietolerancję na gluten zwróććie uwagę, żeby płatki owsiane były oznaczone jako bezglutenowe.
  • Zostało Wam trochę płatków owsianych? Zróbcie coś na deser! Może owsiane ciasto kruche ze śliwkami albo kawowa owsianka na słodko? Wypróbujcie też pieczoną owsiankę czekoladową!

Smacznego!

Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *