Menu Zamknij

Makaron w sosie pomidorowym z boczkiem

Sięgając w kuchni po makaron mamy szerokie pole do popisu. Możemy go wykorzystać w różny sposób, na przykład jako dodatek do zup, czy sałatek lub zapiec w formie zapiekanek, a także podać z sosami. Najbardziej popularne to spaghetti w sosie Carbonara lub Bolognese. U mnie dzisiaj był makaron w sosie pomidorowym z boczkiem wędzonym. Od pewnego czasu moi domownicy uwielbiają boczek wędzony, dlatego przygotowałam takie danie. Właśnie ten składnik sprawia, że makaron w sosie pomidorowym ma wyjątkowy smak. Jest to potrawa jednogarnkowa, ponieważ przygotowałam całe danie na jednej patelni bez dodatkowego gotowania makaronu. W moim przypadku jest to makaron w kształcie kolanek z falbanką, ale możecie użyć innego drobnego makaronu. Makaron w sosie pomidorowym z boczkiem wędzonym to sycące i szybkie w przygotowaniu danie na obiad!

Makaron w sosie pomidorowym z boczkiem

Składniki na Makaron w sosie pomidorowym z boczkiem:

  • 200 g ulubionego makaronu (u nas kolanka z falbanką)
  • 150 g boczku wędzonego
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • około 500 ml bulionu drobiowego lub wody
  • 1/2 szklanki (120 ml) białego wina
  • 150 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • sól, pieprz
  • garść liści świeżej bazylii
Makaron w sosie pomidorowym z boczkiem

Przygotowanie Makaronu w sosie pomidorowym z boczkiem:

  1. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
  3. Na rozgrzaną patelnię przełożyć boczek, smażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać pokrojoną cebulę (gdyby boczek był bardzo chudy to dodać łyżkę oleju rzepakowego). Całość podsmażyć do zrumienienia cebuli. Następnie na patelnię dodać pieczarki i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Na patelnię wlać wino, chwilę podsmażyć i wlać passatę pomidorową. Doprowadzić do wrzenia, wsypać suchy makaron. Wlać szklankę bulionu, całość wymieszać. Patelnię przykryć i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż makaron wchłonie płyny. Następnie wlać pozostałą część bulionu. Doprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem kolejne 15 minut, aż makaron zmięknie i wchłonie bulion.
  4. Bazylię umyć, osuszyć, posiekać i przed podaniem posypać przygotowany makaron.
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *