gofry marchewkowe

Gofry marchewkowe

Bardzo łatwe do przygotowania gofry chrupiące. Można by powiedzieć, że stricte jesienne, bo z dodatkiem marchewki, która nie tylko wzbogaca ich wartości odżywcze i smak, ale też kolor.

Zaczęły się chłodne dni, warto wrócić do jedzenia ciepłych posiłków. Ciepła kolacja czy ciepłe śniadanie to z pewnością to, czego nam teraz trzeba. Dzieci też chętnie sięgają po takie dania.

Gofry też są smaczne same w sobie, ale oczywiście można je podać z czym lubimy: z cukrem pudrem, bitą śmietaną, dżemem, powidłami śliwkowymi czy ulubionym syropem.

Z tej porcji ciasta wyszło nam ok 15 sztuk.

 

 

PRZEPIS NA GOFRY MARCHEWKOWE

Składniki na gofry:

  • 2 średnie marchewki
  • 3 jajka
  • 2 szkl maki pszennej
  • 2 szkl mąki graham
  • 3 lyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szkl mleka
  • 2 szkl wody

 

Jak zrobić gofry marchewkowe:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta – ja lubię mieszać je za pomocą miksera.
  2. Najpierw do miski wsypujemy mąki, cukier, sól, przyprawę do pierników, proszek do pieczenia i mieszamy.
  3. Następnie dodajemy jajka.
  4. Potem do mąki dodajemy mleko, olej i wodę.
  5. W kolejnym kroku marchewki ścieramy na małych oczkach tarki i dodajemy do ciasta.
  6. Następnie mieszamy do uzyskania gładkie konsystencji. Ciasto musi być dość gęste – gęściejsze niż naleśnikowe ale nadal lekko płynne.
  7. Potem rozgrzewamy mocno gofrownicę.
  8. Następnie do gofrownicy wylewamy porcje ciasta i pieczemy gofry.
  9. Jeśli chcemy by pozostały chrupiące, studzimy je na kratce, jeśli chcemy by były miękkie studzimy na talerzu, desce czy innej płaskiej powierzchni by zaparowały.

gofry marchewkowe