wtorek, 13 października 2020

Placki gryczane z twarogiem


Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania placków gryczanych nadzianych twarogiem oraz szczypiorkiem. Proste i tanie do przyrządzenia 😜


Składniki na 2-3 porcje:
1 woreczek kaszy gryczanej nieprażonej (100 g)
1 kostka twarogu półtłustego (250 g)
2 jajka
2 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki mleka
pęczek szczypiorku
pieprz do smaku
dla starszych dzieci/dorosłych - sól do smaku
olej do smażenia


Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Do miski przełożyć kaszę, twaróg i wsypać posiekany szczypiorek. Wbić jajka oraz dodać mąkę i wlać mleko. Za pomocą widelca wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec masę doprawić. Smażyć z obu stron, na średnim ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Smażenie placków


Pomysł STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz